TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brijl, Willem Frans Theodoor "Boy"

Geboortedatum:
17 mei 1897 (Soerabaja/Oost-Java, Nederlands-Indië)
Overlijdensdatum:
6 juni 1946 (Sydney/Nieuw-Zuid-Wales, Australië)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Willem Frans Theodoor Brijl werd op 17 nei 1897 geboren in Soerabaja, Nederlands-Indië als zoon van Frans Hendrik Brijl. In 1910 vertrok hij naarNederland en volgde in Haarlem een opleiding aan de H.B.S. Op 21 september 1914 schreef hij zich in aan de Zeevaartschool op Texel. Na het behalen van zijn diploma trad hij in 1916 in dienst bij de Koninklijke Nederlandse Lloyd en werkte aan boord van de s.s. Merauke. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het schip gevorderd door de Amerikanen voor troepentransport. Op 1 decembet 1917 stapte Brijl over naar de K.P.M.
Hij trouwde op 18 augustus 1922 in Weltevreden met Louise d'Hollosy. Als gezagvoerde diende Brijl op diverse K.P.M. shepen.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, diende hij als gezagvoerder op de s.s. Van Der Lijn. In 1943 stapte hij over naar de m.s. Van Heutsz, waarmee hij vooral betrokken was bij het transporteren van Amerikaanse en Australische troepen.

In 1946 werd Willem Brijl ernstig ziek en overleed op 6 juni 1946 in Sidney. Hij werd begraven op de Lutwyche Cemetery te Brisbane.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Gezagvoerder
Eenheid:
ss Van Der Lijn/ms Van Heutsz, Koninklijke Pakketvaart Maatschappij (KPM) (ss Van Der Lijn/ms Van Heutsz, Koninklijke Pakketvaart Maatschappij (KPM))
Toegekend op:
25 februari 1947
Voordracht:
"Die als gezagvoerder bij de Nederlandsche Koopvaardijvloot waardevolle diensten aan de oorlogsvoering bewees door gedurende meer dan twee jaren op moedige en beleidvolle wijze het gezag op zijn schip te hebben uitgevoerd in gebieden, waar door oorlogsomstandigheden voortdurend groot gevaar van vijandelijke handelingen werden geloopen."

Posthuum verleend.
Toekenning al gegeven per Koninklijk Besluit No.38, dd. 26 juni 1946, definitief toegekend met mutatie bij Koninklijk Besluit No.29, dd. 25 februari 1947.

Kruis van Verdienste (KV)

Bronnen

  • - "Brons", Nr 68, 19e Jaargang, uitgave van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen 2010

Foto