TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Watkin, Thomas

Geboortedatum:
18 november 1913 (Brandon/Manitoba, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
No.10 Platoon, C Company, 1st Battalion The Westminster Regiment (Motor), 5th Canadian Armoured Brigade, 5th Canadian (Armoured) Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 27 april 1945 rukte C Company van het Westminster Regiment (Motor) op in de buurt van Woldendorp in Nederland. 10 Platoon van deze compagnie werd gevangen in een hoge concentratie artillerie- en mortiervuur en kon niet verder vanwege kruisvuur van twee goed verborgen mitrailleurs. Private Watkin meldde zich als vrijwilliger om een van de mitrailleurs uit te schakelen. Het zware artillerie- en mortievuur negerend werkte hij zich 150 meter naar voren over volledig open terrein tot binnen 60 meter van de vijandelijke mitrailleur naar en positie van waaruit hij zijn PIAT kon gebruiken. Hij bestormde snel de post nadat de bemanning verdoofd was door de explosie van de PIATgranaat en doodde drie bemanningsleden met zijn pistool. Hij buitte de vijandelijke positie volledig uit en vervolgde zijn succes door de bemanning van de andere mitrailleur vast te pinnen en stelde daarmee de rest van zijn peloton in staat zich te hergroeperen en op te rukken naar het doel.
Met zijn voorbeeldige moed, zijn kalmte en vindingrijkheid en met zijn één mans actie bespaarde Pvt. Watkin zijn peloton hoge verliezen in een moeilijke situatie en daarmee stelde hij hen in staat snel het doel te bereiken.

Supplement to the London Gazette, 11 October, 1945.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto