TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

MacLachlan, Malcolm Francis "Tony"

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
B Company, The Cape Breton Highlanders, 11th Canadian Infantry Brigade, 5th Canadian (Armoured) Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Tijdens de oversteek van de rivier de Melfa op 25 mei 1944 was B Comopany, onder bevel van Captain (Acting Major) MacLachlan een van de twee voorste compagnieën die de aanval leidden. Nadat ze de rivier waren overgestoken kwamen ze onder intens vuur van mortieren, vuur van vijandelijk zelf-rijdend geschut en gericht mitrailleurvuur.
Major MacLachlan ging onder dit vuur naar voren naar ieder peloton, moedigde zijn mannen aan en maande hen aan voorwaarts te trekken. Terwijl hij dat deed raakte hij door granaatscherven ernstig gewond aan zijn borst maar binnen vijf miniuten had hij zijn wonden laten verbinden en ging naar voren naar zijn compagnie die hij aantrof, vastgenageld door het zware vijandelijk mortier- en mitrailleurvuur.
Zich bewust van de dringende noodzaak dat zijn compagnie het doel moest veroveren zodat de twee resterende compagnieën van het bataljon konden passeren en nog steeds met veel pijn vroeg hij ondersteuning door de artillerie aan en leidde, voortdurend onder zwaar vuur en met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid zijn compagnie verder naar het doel. Pas toen de positie was veilig gesteld liet hij zich afvoeren.
De dapperheid, de vastberadenheid en het leiderschap van deze officier droegen er voor een groot deel aan bij dat het bataljon er in slaagde alle doelen in te nemen en veilig te stellen.

Supplement to the London Gazette, 31 August, 1944.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto