TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Laloge, Emile Jean

Geboortedatum:
4 juli 1912
Dienstnummer:
K52168
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No.18 Platoon, "D" Company, The Calgary Highlanders, 5th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
10 februari 1945
Aanbeveling:
"In de vroege morgen van 1 november 1944 leed de voorste compagnie van de Calgary Highlanders zware verliezen nadat ze onder vijandelijk vuur van allerlei soorten waren gekomen terwijl ze langs de straatweg naar Walcheren optrokken. D Company kreeg opdracht verder te gaan en het voorste peloton, nummer 18 stond onder bevel van Sergeant LaLoge. Het peloton vocht zich een weg tot binnen 25 meter van de vijand aan het einde van de straatweg toen ze werden vastgenageld door zwaar vijandelijk mitrailleurvuur en vuur van 20 mm geschut dat de open straatweg bestreek.
Toen zijn koerier er niet in geslaagd was het hoofdkwartier van de compagnie te bereiken ging Sgt. LaLoge door het intende vuur terug. Nadat hij steun door artillerie had geregeld keerde hij naar zijn peloton terug. Gesteund door het artillerievuur slaagde het peloton er na zware gevechten in het doel te bereiken.
De rechterflank van de positie van het peloton lag zeer dicht bij die van de vijand en Sgt. LaLoge pakte drie keer een handgranaat van de vijand op die vlak bij zijn mannen viel en gooide die in het water. Toen een van zijn Brenschutters sneuvelde en het wapen licht beschadigd werd, herstelde Sgt. LaLoge het wapen en bediende het totdat een van zijn mannen hem kon aflossen.
Er werd een tegenaanval gelanceerd en hij vroeg om vuur van de PIAT maar ontdekte dat de PIATschutter gewond was geraakt en zijn wapen niet kon bedienen. Sgt. LaLoge nam onmiddellijk het wapen over en brak met succes en door nauwkeurig vuur de tegenaanval.
Het met succes voltooien van de taak van de taak van zijn compagnie waarbij meer dan 60 gevangenen werden gemaakt, een 20 mm kanon en twee middelzware mitrailleurs werden uitgeschakeld en veel vijanden gedood of gewond, was direct te danken aan de uitzonderlijke moed en leiding van deze NCO. Zijn volledige minachting voor zijn eigen veiligheid en zijn kalme en doeltreffende manier waarop hij onder voortdurend zwaar vuur zijn peloton aanvoerde spoorden zijn mannen aan tot het onder ogen zien en uiteindelijk overwinnen van de grote moeilijkheden waarvoor zij zich zagen geplaatst."

Supplement to the London Gazette, 5 April, 1945.
Distinguished Conduct Medal (DCM)
Aanbeveling:
"Op 8 februari 1945 hadden de Calgary Highlanders opdracht gekregen de stad Wyler in Duitsland in te nemen ten einde een belangrijke verbindings- en bevoorradingsroute voor het oprukkende Britse 30 Corps te openen. De taak van D Com0pany bestond uit het afsnijden van de hoofdweg tussen Wyler en Kranenburg en daarna de noordelijke buitenwijken van Wyler te zuiveren.*
Tegenover het dorp Vossendaal raakte de commandant van het voorste peloton gewond waardoor dat tijdelijk ontregeld raakte. Sgt. LaLoge, die het bevel voerde over het tweede peloton, realiseerde zich het voordeel van dicht achter de vuurwals van de artillerie op te trekken en de vitale noodzaak de weg af te snijden. Hij liet zijn peloton het eerste passeren en trok met zijn peloton onder vijandelijk mortiervuur door een mijnenveld en bereikte uiteindelijk de weg.
Het peloton begon onmiddellijk de huizen aan beide kanten van de weg te zuiveren. Ze kwamen onder vuur van een goed opgestelde vijandelijke mitrailleur waardoor verliezen ontstonden en ze gedwongen werden dekking te zoeken. Zich realiserend dat dit mitrailleurnest niet met een omtrekkende beweging kon worden uitgeschakeld, gaf Sgt. LaLoge bevel dekkingsvuur te geven en viel zelf de mitrailleurstelling aan. Vurend vanaf de heup schakelde hij de mitrailleur uit en doodde de bemanning van vier man.
Na een paar honderd meter verder te zijn gegaan werden ze weer door mitrailleurvuur opgehouden. Nadat diverse pogingen, de stelling met vuur uit te schakelen hadden gefaald leidde Sgt. LaLoge, met groot persoonlijk risico zijn peloton bij het infiltreren in de vijandelijke stelling. De stelling werd uitgeschakeld, de geschutsbemanning gedood en er werden vier gevangenen gemaakt. Om dit te bereiken moest hij zich vele malen bloot geven en zijn kleding werd ook werkelijk door vijandelijk kogels doorzeefd.
Het initiatief, het leiderschap en het koele oordeel van deze NCO had tot gevolg dat zijn compagnie erin slaagde, het doel te bereiken. Door zijn acties werden veel vijanden gedood of gewond en werden een officier en 39 manschappen gevangen genomen."

Supplement to The London Gazette, 31st May 1945.

Bronnen

Foto