TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Byrne, John Vincent "Jack"

Geboortedatum:
1 april 1921 (Preston/Lancashire, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
10 januari 2007
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 2060658.

Na het Army Apprentices College in Chepstow te hebben doorlopen, kwam Jack Byrne in dienst bij de Gordon Higlanders en raakte in Frankrijk in 1940 gewond. Na de evacuatie vanuit Duinkerken werd hij overgeplaats naar No. 11 Commando en nam deel aan de acties in Syrië tegen de Vichy Fransen. Hij werd vervolgens door David Stirling gerecruteerd en kwam bij de eenheid die later de 1st SAS werd.
Na een aantal acties in Libië miste hij een rendez vous en werd daarna krijgsgevangen gemaakt. Byrne belandde in Stalag III in Polen maar wist te ontsnappen waarvoor hij de DCM kreeg.
Byrne werd vervolgens ingedeeld bij No. 6 Commando en kwam op D-Day op Sword-beach aan land. Toen hij en zijn eenheid contact probeerde te leggen met de 6e Arborne Divisie bij het Caen Kanaal en de rivier de Orne raakte hij echter gewond aan z'n knie en werd geëvacueerd naar Engeland. Hij was weer fit genoeg om ingezet te worden bij de gevechten in Maasbracht en de oversteek van de Rijn bij Wesel. Ook was hij bij de oversteek van het Dortmund-Ems-kanaal.
Na de oorlog diende hij tot 1947 in het leger en werd daarna politieman in Kenia en tijdens de Malaya-crisis daar waar hij in 1953 door een terrorist in z'n maag werd geschoten.
Na zijn ontslag uit het leger trouwde hij en zette een textielzaak op in Shropshire.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
The Gordon Higlanders
Toegekend op:
7 oktober 1943
Aanbeveling:
"Kpl Byrne werd in Libië door de Duitsers gevangem genomen toen hij alleen terugkeerde na een geheime sabotage missie. Hij werd naar een krijgsgevangenkamp in Duitsland gestuurd waar hij zich vrijwillig opgaf om verzorger te worden van een officier omdat hij dacht dat dat hem een betere ontsnappingskans zou geven. Hij werd als gevolg daarvan overgeplaatst naar Oflag XXIB, een officierskamp waar hij twee ontsnappingspogingen deed maar beide keren werd opgepakt.
Op 18 juli 43, toen hij naar een ander kamp werd getransporteerd, ontsnapte hij uit een doorgangskamp bij Königsberg en slaagde erin Danzig te bereiken waar hij aan boord ging van een Zweeds schip en uiteindelijk op 25 juli 43 in Göteborg aankwam.
Deze onderofficier heeft moed, volharding en initiatief van de grootste orde vertoond onder de moeilijkste omstandigheden."
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto