TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ferguson, John Alexander

Geboortedatum:
1909 (Galt/Ontario, Canada)
Overlijdensdatum:
1946
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
Support Company, The Highland Light Infantry of Canada, 9th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
A/Major John Alexander Ferguson van de Canadese Highland Light Infantry heeft voortdurend grote moed, uitmuntende initiatieven en meer dan buitengewoon plichtsbesef getoond en tegen grote persoonlijke risico's.
Tijdens de aanval op Speldrop, Duitsland op 24 maart 1945 als Support Company Commander van de Canadese Highland Light Infantry, leidde Major John Alexander Ferguson, rijdend in zijn jeep persoonlijk het ondersteunende geschut langs wegen, niet gecontroleerd op mijnen en die onder verwoestend vijandelijk mitrailleur- en mortiervuur lagen om voor de voorste compagniën een tegen tanks bestand zijnde stelling te vestigen tegen een verwachte tegenaanval door vijandelijk zelf-rijdend geschut en infanterie waarvan bekend was dat die in de omgeving waren.
Bij Bienen, Duitsland in de nacht van 25 op 26 maart 1945, toen anti-tank geschut dat op weg was naar de stelling werd opgehouden door een wegblokkade hield Major Ferguson persoonlijk toezicht op het moeizaam met de hand verplaatsen van het geschut om de blokkade heen, steeds onder zwaar mortiervuur en hoewel hij gewond raakte bleef hij voortdurend op zijn post; hij passeerde met succes de blokkade en leverde het geschut bij de compagniën af.
Dezelfde avond ging Major Ferguson, met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid, te voet voor het zelf-rijdend anti-tankgeschut uit en leidde het naar de sectoren van de compagnie onder een voortdurende regen van vijandelijke granaten en door het puin van de stad die nog niet geheel van vijanden was gezuiverd. Deze actie stelde het geschut in staat bij het morgengloren in stelling te komen en een vijandelijk zelf-rijdend kanon uit te schakelen dat het gebruik van de hoofdweg belette en de verdere opmars langs deze weg voorkwam van het voorste bataljon van een andere brigade die wachtte om verder te gaan.
De uitzonderlijke moed en het plichtsbesef van deze officier vormden een inspiratie voor allen en het feit dat de Canadese Highland Light Infantry nog niet eerder een succesvolle tegenaanval had gedaan is grotendeels te danken aan de onophoudelijke inspanningen van Major Ferguson om te garanderen dat ondersteunend geschut naar voren wordt gehaald direct achter de aanvallende infanterie aan.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto