TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gifford, Patrick

    Geboortedatum:
    31 januari 1910 (Castle Douglas/Dumfries and Galloway/Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    16 mei 1940 (Ergens in Vlaanderen, België)
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Dienstnummer 90188
    Patrick Gifford werd opgeleid in Melrose, Sedburgh en aan de Edinburgh University waar hij rechten studeerde. Hij werd advocaat in het familiebedrijf Procurator Fiscal, was Deputy Clerk of the Peace, secretaris van de plaatselijke boerenbond en lid van de gemeenteraad. Hij was ook een veelzijdig sportman, deed aan tennis, cricket en rugby, was ook een uitmuntend skiër en geweerschutter en hij stond bekend vanwege het rijden met snelle sportwagens tussen Castle Douglas en Edinburgh. Hij meldde zich bij 603 (City of Edinburgh) Squadron Auxiliary Air Force op RAF Turnhouse, nu de luchthaven van Edinburgh waar hij in 1932 zijn wings kreeg.
    Hij verdiende op 16 oktober 1939 de eer van het neerschieten van het eerste Duitse vliegtuig boven Engeland, vliegend in zijn Spitfite Mk I van RAF Turnhouse en werd hiervoor en voor latere prestaties onderscheiden met het DFC. Hij werd op 16 mei 1940 boven Vlaanderen in zijn Hurricane neergeschoten en kwam om het leven maar zijn lichaam nooit werd gevonden.
    Op 16 mei 2010, 70 jaar nadat hij in actie sneuvelde werd in Castle Douglas een gedenkplaat onthuld ter ere van Patrick Gifford die de eerste vlieger was die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Britse luchtruim een vijandelijke bommenwerper in zicht kreeg. Zijn logboek ligt in het Scottish United Services Museum in Edinburgh.

    Promoties:
    30 juni , 1931: Pilot Officer
    30 december, 1932: Flying Officer
    1 april, 1938: Flight Lieutenant
    1 januari, 1940: Squadron Leader

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Lieutenant
    Toegekend op:
    29 november 1939
    Voordracht:
    "Gedurende oktober 1939 terwijl hij een sectie van zijn squadron leidde, nam deze officier een bommenwerper waar die boven het vasteland met hoge snelheid richting de zee vloog. Flight Lieutenant Gifford leidde de aanval met vaardigheid, durf en vastberadenheid en als gevolg van een laatste vuurstoot uit zijn eigen mitrailleurs, stortte het vijandelijk vliegtuig in zee. Later in oktober 1939 onderschepte de sectie van deze officier een bommenwerper die blijkbaar bezig was een Brits konvooi te verkennen. Het vijandelijk vliegtuig poogde dekking te zoeken in de wolken maar Flight Lieutenant Gifford leidde zijn sectie er achter aan en loste korte vuurstoten als de kans er was. De achtervolging ging zo'n elf mijl verder in zee door waar de invaller, die er blijk gaf van te zijn geraakt, keerde en in zee neerstortte."
    Distinguished Flying Cross (DFC)

    Bronnen

    Foto