TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hanson, Donald P.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Marinier der Tweede Klasse)
Eenheid:
Company A, 1st Battalion, 28th Marine Regiment, 5th Marine Division "The Spearhead", U.S. Marine Corps
Uitgereikt voor:
Operatie Detachment
Wegens heldhaftige prestaties in het kader van operaties tegen de vijand dienend als vuurleider van een Marine Infantry Battalion op Iwo Jima op de Vulkaaneilanden op 1 maart 1945. De compagnie waartoe Pfc. Hanson behoorde viel ’s middags een zwaar versterkte vijandelijke stelling op een heuvel aan. De compagnie werd bij de aanval opgehouden door intens vijandelijk vuur van geweren, mitrailleurs en mortieren uit verborgen opstellingen en leed zware verliezen. Verplaatsing van personeel was op dat moment uiterst gevaarlijk maar Pfc. Hanson, zich volledig bewust van het gevaar van zijn missie, bewoog zich vrijwillig door het vijandelijke vuur en ging over open terrein terug naar de commandopost van de compagnie. Nadat hij de compagniescomandant over de situatie had ingelicht, leidde hij brancarddragers via een gedekte route naar een positie van waaruit ze de gewonden konden afvoeren. Hij ging daarna over het open terrein naar zijn eigen positie terug. Pfc. Hanson’s vastberaden moed en zijn moedige plichtsbetrachting pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • - Allen, R.E., The First Battalion of the 28th Marines on Iwo Jima – A Day-by-Day History, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 1999

Foto