TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bates, Wesley C.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant (Eerste Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
Company C, 1st Battalion, 28th Marine Regiment, 5th Marine Division "The Spearhead", U.S. Marine Corps
Uitgereikt voor:
Operatie Detachment
Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid als pelotonsleider van het First Battalion, Twenty-Eighth Marines, Fifth Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Iwo Jima op de Bonineilanden op 19 februari 1945. Nadat hij kort na de landing op het strand gewond was geraakt aan zijn arm, verbond Lt. Bates zijn eigen wonden en leidde de rest van zijn peloton bestaande uit anderhalve sectie zo snel mogelijk over het eiland naar de aangewezen positie en vernietigde onderweg talloze vijandelijke bunkers. Toen hij de andere kant van het eiland bereikte, reorganiseerde hij zijn peloton, nam het commando over mannen van andere eenheden die die sector hadden bereikt op zich en wees hen hun juiste plaatsen in de vuurlinie. Zijn uitmuntende leiderschap en zijn onwankelbare plichtsbesef vormde een voortdurende inspiratie voor alle mannen onder zijn bevel en strekken 1st. Lt. Bates en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • - Allen, R.E., The First Battalion of the 28th Marines on Iwo Jima – A Day-by-Day History, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 1999

Foto