TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Behrendt, Fritz Alfred

Geboortedatum:
17 februari 1925 (Berlijn/Brandenburg, Duitsland)
Overlijdensdatum:
4 december 2008 (Amstelveen/Noord-Holland, Nederland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

De in Duitsland op 17 februari 1925 geboren Duits-Joodse Fritz Behrendt, vluchtte in 1937 met zijn familie naar Nederland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij betrokken bij de productie en verspreiding van illegale pers. Vanaf 1943 tot het einde van de oorlog volgde hij een opleiding aan de Amsterdamse Kunstnijverheidsschool. Aan het eind van de oorlog werd hij opgepakt vanwege zijn illegale activiteiten en bracht de laatste oorlogsperiode door in de 'SS- und Polizeigefängnis' op de Weteringschans.

Na de Tweede Wereldoorlog vertrok de met het communisme sympathiserende Fritz Behrendt naar Joegoslavië om daar te helpen het land op te bouwen. In Zagreb bezocht hij de kunstacademie. In 1949 trok hij op uitnodiging van de Oostduitse overheid naar de DDR en hielp bij de oprichting van de organisatie Freie Deutsche Jugend. In Oost-Duitsland ontwikkelde hij zich verder als tekenaar, illustrator en cartoonist. Later werd hij gearresteerd en zat een half jaar vast op verdenking van steun aan de Joegoslavische leider Tito. Gedesilusioneerd keerde hij zich na zijn vrijlating af van het communisme en trok naar Nederland. Hier werd hij bekend als illustrator en cartoonist voor het Algemeen Nieuwsblad, het Parool en de Telegraaf.

Op 4 december 2008 overleed Fritz Behrendt.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Verkregen voor zijn aandeel in de illegale pers.
Verzetsherdenkingskruis (VHK)
Toegekend op:
1975
Officier in de Kroonorde
Toegekend op:
1995
Toegekend op:
1996
Großes Ehrenzeichen für Verdienste um die Republik Österreich
Toegekend op:
2000
Toegekend op:
2002
Orde van de Nederlandse Leeuw - Ridder (NL.3)
Toegekend op:
2002
Großes Verdienstkreuz des Verdienstordens der BRD
Toegekend op:
2006
Österreichische Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst

Bronnen

Foto