TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Smith, Theodore O.

Overlijdensdatum:
11 april 1945 (provincie Lucca, regio Toscane, Italië)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant)
Eenheid:
371st Infantry Regiment, 92nd Infantry Division, U.S. Army
Lieutenant Smith leidde een patrouille die tot taak had vijanden gevangen te nemen. Bij het aanbreken van de dag leidde hij zijn patrouille, hoewel in het volle zicht van de vijand en over met mijnen bezaaid terrein met zoveel succes naar voren dat hij in staat was een vijandelijke wachtpost te verrassen en gevangen te nemen. Lieutenant Smith ging toen een door de vijand bezet huis binnen en veroverde een onbemande mitrailleur. De vijand in het huis, gealarmeerd door het lawaai van de patrouille, rende naar de geschutsstelling, handgranaten naar de patrouille gooiend. De patrpouille doodde snel alle. Vijanden met handgranaten en automatisch vuur. Toen vijandelijke mortieren en mitrailleurs buiten het huis het vuur openden, trok Lieutenant Smith al zijn mannen zonder verliezen terug.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant)
Eenheid:
371st Infantry Regiment, 92nd Infantry Division, U.S. Army
Lieutenant Smith was de leider van een sectie die tot taak had te assisteren bij het veroveren van het oorspronkelijke doel van zijn compagnie. Hij passeerde een peloton dat aanzienlijke verliezen had geleden en veroverde onder zwaar vijandelijk vuur van artillerie en mitrailleurs zijn doel. Met het restant van zijn peloton nam hij negen vijandelijke soldaten gevangen in goed versterkte posities die de aanvalsroute beheersten. Nog steeds onder toenemend vijandelijk vuur zette Lt. Smith een andere sectie in om een tweede vijandelijke stelling te veroveren die veel kleine wapens opleverde die de hele linkerflank van de compagnie bedreigden. Zijn onverschrokken vastberadenheid in zijn verlangen het tegen de vijand op te nemen en hem uit te schakelen zijn een voorbeeld van de grootste dapperheid van de Amerikaanse soldaat.

Deze medaille is verkregen in de vorm van een eikenloof voor op het lint van de eerste medaille.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • - Hargrove, H.B., Buffalo Soldiers in Italy: Black Americans in World War II, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 2003

Foto