TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Noon, Theodore W., Jr.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company G, 2nd Battalion, 351st Infantry Regiment, 88th Infantry Division "Blue Devils" U.S. Army (Company G, 2nd Battalion, 351st Infantry Regiment, 88th Infantry Division "Blue Devils" U.S. Army)
Theodore W. Noon, Jr., (0-1285480), First Lieutenant, Infantry, United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in actie op 12 en 13 mei 1944 bij Santa Maria Infante, Provincie Latina, regio Latium in Italië. Terwijl ze oprukten tijdens een aanval werd de compagnie van First Lieutenant Noon vastgenageld door vijandelijk vuur. First Lieutenant Noon raakte door mitrailleurvuur ernstig gewond aan beide armen maar ondanks zijn verwondingen bestormde hij een vijandelijke bunker en schakelde eigenhandig een mitrailleur uit. Tijdens dit gevecht liep hij diverse verwondingen aan zijn gezicht en hoofd op maar keerde naar zijn compagnie terug en leidde zijn mannen naar voren om het doel in te nemen. First Lieutenant Noon weigerde zich te laten afvoeren voor behandeling en voerde zijn compagnie aan in een aanval op een andere vijandelijke stelling. Toen hij zelf een verkenning deed raakte hij door granaatscherven gewond aan beide benen. Nogmaals hulp weigerend gaf hij de officieren die bij hem waren bevel naar de compagnie terug te keren en de aanval in te zetten. In de laatste fase van de aanval was First Lieutenant Noon voldoende hersteld om zijn mannen naar voren te leiden in de aanval. Toen het doel was veroverd hield hij persoonlijk toezicht op het reorganiseren van zijn compagnie. Pas op bevel van zijn meerdere liet hij zich afvoeren voor behandeling. De moed onder vuur van First Lieutenant Noon, zijn enorme vasthoudendheid en zijn agressieve leiding vormden een inspiratie voor zijn mannen en zijn heldhaftig optreden is een voorbeeld van de beste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten. Hij kwam in Belmont, Massachusetts in militaire dienst.


Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 114 (9 juli 1944).

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Delaney, J.P. – The Blue Devils in Italy – A History of the 88th Infantry Division in World War II - The Battery Press, Nashville, USA, 1988
    - Campbell, J.P. (editor), History of the 351st Infantry Regiment in World War II, July 1942 to July 1945, 351st Infantry Regimental Information and Education Office, Printed in Italy (official electronic file)
    - homeofheroes.com

Foto