TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kennedy, Russell Jordan

    Geboortedatum:
    1918 (Dunrobin/Ottawa, Canada)
    Overlijdensdatum:
    4 juni 2010 (Kingston/Ontario, Canada)
    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    Russell Kennedy studeerde aan de Queen’s University in Kingston, Ontario.
    Na het behalen van zijn graad in werktuigbouw meldde hij zich aan bij de RAF maar werd in plaats daarvan naar de 23rd Field Company, Royal Canadian Engineers (RCE) gestuurd.
    Hij voer in juli 1944 naar Normandië waar hij verantwoordelijk was voor het verkennen van bouwplaatsen voordat de genieploegen met zwaar materieel aankwamen voor het bouwen van bruggen, herstel van wegen en puin te ruimen dat de voortgang van de Geallieerden ophield.
    Na de oorlog begon hij als lector aan de Queen’s school voor werktuigbouw; uiteindelijk behaalde hij zijn Master’s Degree aan de Iowa State University en werd hoogleraar burger utiliteitsbouw. Hij nam van 1951 tot 1958 ook het commando over de Campus Branch van het Canadian Officers Training Corps op zich.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant (1e Luitenant)
    Eenheid:
    Corps of Royal Canadian Engineers
    Toegekend op:
    16 juni 1945
    Aanbeveling:
    Wegens opvallende dapperheid en plichtsbesef tijdens operaties in de saillant van Nijmegen. Bij de evacuatie van overlevenden van 1 British Airborne Division vanuit hun bruggenhoofd aan de Nederrijn bij Arnhem was deze officier verantwoordelijk voor de operatie van de stormboten. Zelf stak hij diverse malen onder zwaar mitrailleurvuur de rivier over om troepen over te zetten en hij bleef dat doen, ondanks dat er een boot omsloeg, totdat er geen troepen meer konden worden overgezet. Zijn onverschrokken optreden en persoonlijk voorbeeld, ondanks verliezen onder zijn mensen, speelden een grote rol bij de succesvolle evacuatie van de divisie.
    Later, in de periode die eindigde op 21 november 1944 werd hij belast met de evacuatie van andere troepen vanaf de noordelijke oever van de Nederrijn naar Hettaren. Onder zwaar vuur van vijandelijke mitrailleurs en mortieren slaagde hij erin zijn stormboten te lossen en te verbergen en gedurende een periode van zes opeenvolgende nachten ging hij alleen naar een vooruitgeschoven positie, bloot gesteld aan vuur van klein kaliber wapens om te wachten op signalen van de overkant die de aanwezigheid aangaven van troepen die moesten worden overgezet. In de zesde nacht, nadat hij een signaal had gezien, stak hij in zijn stormboot over en bracht een groep mannen terug. Lt. Kennedy bleef de volgende twee nachten op zijn post waarna het zeker was dat er geen andere troepen meer door zouden komen.
    Van Normandië tot in Nederland heeft Lt. Kennedy uitmuntende kwaliteiten van leiderschap, dapperheid en plichtsbesef getoond en het vermogen helder te denken en te handelen, zelfs onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Deze kwaliteiten zijn een voortdurende inspiratie geweest voor zijn mannen en medeofficieren. Er is geen aarzeling, hem te volgen waar hij voorgaat.
    Military Cross (MC)

    Bronnen

    Foto