TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Whitney, William B.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
414th Infantry Regiment, 104th Infantry Division "Timberwolf", U.S. Army
Voor buitengewone heldenmoed met betrekking tot militaire acties in Duitsland op 4 december 1944. Toen Captain Whitney ontdekte dat hij twee van zijn mensen miste trok hij onmiddellijk het door vuur verwoeste gebied in. Hij zocht in schuttersputjes en bomkraters en vond de twee gewonden mensen die hij persoonlijk in vrijheid bracht.
Zich realiserend dat een frontale aanval op een door de vijand bezet gehouden spoordijk, zou leiden tot zware verliezen, besloot kapitein Whitney zijn geluk met “bluf” uit te proberen. Ongewapend en alleen een kaart bij zich dragen, liep hij vastbesloten over het spoor. Toen Captain Whitney een vijandelijke loopgraaf naderde wenkte hij met zijn kaart en rees er een vijand op vanuit zijn positie die zich over gaf. Hij vervolgde deze actie totdat vijftien vijanden zich aan hem hadden overgegeven.
De buitengewone heldenmoed en de moedige acties van Captain Whitney schenken hem veel krediet en zijn in overeenstemming met de hoogste tradities van de Militaire Dienst. Hij trad in dienst vanuit Mississippi.

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Hoegh L.A. & Doyle H.J., Timberwolfs Tracks – The History of the 104th Infantry Division 1942-1945, Infantry Journal Press, Washington D.C., U.S.A., January 1999 edition
    - 104th Infantry Division

Foto