TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Van Noy, Nathan Kilby "Junior"

Geboortedatum:
9 augustus 1924 (Grace/Idaho, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
17 oktober 1943 (Finschafen, Nieuw Guinea.)
Begraven op:
Amerikaans Oorlogsgraf Grace Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
HQ Company, Shore Battalion, 532nd Engineer Boat & Shore Regiment, 2nd Engineer Special Brigade, 9th Australian Division, Australian Army
Toegekend op:
26 februari 1944
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid met meer dan buitengewone plichtsbetrachting in actie tegen de vijand bij Finschafen op Nieuw Guinea op 17 oktober 1943. Toen hij eind september gewond raakte, weigerde Pvt. Van Noy afgevoerd te worden en bleef dienst doen. Op 17 oktober 1943 was hij schutter van een mitrailleurnest op slechts vijf meter van de waterkant toen een bericht doorkwam dat drie boten volgeladen met vijandelijke troepen in de duisternis van de vroege morgen het strand naderden. Een landingsboot werd door Geallieerd vuur tot zinken gebracht maar de andere twee kwamen op 10 meter van Van Noy’s positie aan land. Ondanks zijn ongedekte positie sproeide hij een verwoestende regen van kogels in de landende vijandelijke troepen. Zijn lader raakte gewond door een granaat en werd afgevoerd. Pvt. Van Noy, ook ernstig gewond, bleef op zijn post, het geroep van nabijgelegen soldaten negerend die hem aanspoorden zich terug te trekken en bleef met dodelijke nauwkeurigheid vuren. Hij verbruikte al zijn munitie en werd, overdekt met wonden, dood naast zijn wapen gevonden. Tijdens deze actie doodde Pvt. Van Noy tenminste de helft van de 39 vijanden die aan de landing deelnamen. Zijn heldhaftige koppigheid ten koste van zijn eigen leven spaarde niet alleen de levens van veel van zijn kameraden maar stelde hen ook in staat het aanvallende detachement uit te roeien."

War Department, General Orders No. 17 (Postuum toegekend)
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • Foto 1: Findagrave.com
  • - Jordan, Kenneth N., Yesterday’s Heroes, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996.