TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Williams, Maxie R.

Geboortedatum:
(New Johnsonville/Tennessee, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Company B, 1st Battalion, 2nd Marine Regiment, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross toe te kennen aan Maxie R. Williams (0-7844), Captain, U.S. Marine Corps, wegens uitzonderlijke heldenmoed en opmerkelijk dienstbetoon als bevelvoerend officier van Company B, First Battalion, Second Marines, Second Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op het eiland Betio, Tarawa atol op de Gilberteilanden van 20 tot 24 november 1943. Nadat hij onder zwaar vijandelijk vuur aan land was gekomen, hergroepeerde Capt. Williams onmiddellijke de overlevenden van zijn en een andere compagnie en, voorwaarts trekkend naar het midden van het vliegveld, behield hij die positie tijdens de nacht. Hij leidde de volgende dag een aanval over het vliegveld, veroverde een gedeelte van de zuidkust en behield dit terrein ondanks een zware vijandelijke tegenaanval. Zich voortdurend blootstellend aan vijandelijk vuur voerde hij de oostelijke flank van het bataljon aan in een aanval die ongeveer 250 meter doordrong in een zwaar verdedigde vijandelijke versterking op de zuidkust, daarbij neutraliseerde hij het merendeel van de Japanse defensie ten zuiden van het vliegveld. Met zijn dappere leiding en vechtlust droeg Capt. Williams aanzienlijk bij aan het succes van onze operaties en zijn voortdurende plichtsbesef strekt hem en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer.
Navy Cross

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Hammel, E. & Lane, J.E., Bloody Tarawa – The 2nd Marine Division, November 20-23, 1943, Zenith Press, St. Paul, USA, 2006
    - Johnston, R.W., Follow Me! – The Story of the Second Marine Division in WWII, The Battery Press, Nashville, USA, 1987
    - WW2 Gyrene.org
    - Tarawa on the web.org
    - Homeofheroes.com

Foto