TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Williams, James Berch

Geboortedatum:
10 oktober 1918 (Baxter-Putnam County/Tennessee, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
11 december 2010
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant (Eerste Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
Company A, 1st Battalion, 1st Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke heldenmoed als bevelvoerend officier van Company A, 1st Battalion, 5th Marines, 1st Marine Division in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op het eiland Peleliu op de Palaueilanden tussen 15 en 29 september 1944.
Na onder intens vijandelijk vuur 1.400 meter over een open vliegveld te zijn opgerukt, nam 1st Lt. Williams snel het commando over zijn compagnie over nadat zijn bevelvoerend officier gewond was geraakt en zette, ondanks grote verliezen binnen zijn groep, de achtervolging van de vijand voort. Hoewel hij tweemaal op dezelfde middag gewond raakte, werkte hij zich dapper voor zijn eigen linies naar voren om een gewonde Marinier te redden en ondanks een andere wond, die hij opliep toen hij zijn compagnie aanvoerde tegen een sterke vijandelijke stelling, bleef hij dapper de aanval leiden tot de Japanse versterking was uitgeschakeld. Zijn opmerkelijke moed en plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

SPOT AWARD, Fleet Marine Force, Pacific: Serial 00436.
Navy Cross

Bronnen

  • Foto 1: Family
  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - Home of Heroes

Foto