TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wilkinson, Edwin Richard

Geboortedatum:
23 september 1902 (Norfolk/Virginia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
13 mei 1988 (Seminole County/Florida, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 59. Graf: 516.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. O'Bannon (DD-450), U.S. Navy
Toegekend op:
maart 1943
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. O’Bannon (DD-450) tijdens een gevecht tegen Japanse marine eenheden bij het eiland Savo in de nacht van 12 op 13 november 1942. Bij deze gelegenheid lanceerde de eenheid waaraan Commander Wilkinson was toegevoegd een aanval van dichtbij en versloeg een sterkere vijand, bracht hem zware schade toe en voorkwam dat hij zijn voorgenomen missie kon uitvoeren. Deze briljante en onverschrokken briljant uitgevoerde aanval leidde tot een grote overwinning voor onze troepen. Met zijn onverwoestbare vechtlust, zijn deskundig zeemansschap en dappere plichtsbesef droeg Cdr Wilkinson in hoge mate bij aan het succes van de slag en hield daarmee de beste tradities van de Amerikaanse marine hoog.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 312
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Toegekend op:
april 1947
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, verleend aan de Regering van de Verenigde Staten als bevelvoerend officvier van de Naval Advance Base, Efate van 15 januari tot 1 augustus 1943 en als bevelvoerend officier van de Naval Advance Base, Vella Lavella en bevelvoerend officier van de Naval Advance Base Emirau van augustus 1943 tot juni 1944.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 362
Legion of Merit - US Military

Bronnen