TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wiehardt, Vincent H.

Geboortedatum:
(Granite City/Illinois, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
21 november 1943 (Tarawa, Pacifische Oceaan)
Vermeld op:
National Memorial Cemetery of the Pacific
Dienstnummer:
333564
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Vincent H. Wiehardt was de zoon van George en Mary (Weber) Wiehardt en had een broer Hugo H. Wiehardt, allen afkomstig uit Missouri en later woonachtig in Illinois.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant (Sergeant der Mariniers)
Eenheid:
Weapons Platoon, 1st Battalion, 2nd Marine Regiment, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
24 maart 1944
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en plichtsbesef dienend als Weapons Platoon Section Leader van het 1st Battalion, 2nd Marines, 2nd Marine Division in actuie tegen vijandelijke Japanse troepen op het eiland Betio op het Tarawa atol op de Gilberteilanden op 20 en 21 november 1943.
Afgesneden van zijn compagniescommandant tijdens de felle actie, nam Sgt. Wiehardt vrijwillijg het commando over een groep van 20 man op zich en zette vastberaden de gevechten tegen vijandelijke linies voort. Op een bepaald moment tijdens de harde gevechten bestormde hij, slechts gewapend met granaten een vijandelijke mitrailleurstelling; hij bleef onbevreesd naast het verborgen wapen liggen en en wenkte een van onze tanks dichterbij te komen en het te vernietigen. Moedig naar en andere bunker kruipend, herhaalde hij zijn heldhaftige tactiek en slaagde erin alle Japanners in de stelling te doden. Daarna, terwijl hij op een Japanse sluipschutter afstormde raakte hij door vijandelijk granaatvuur dodelijk gewond. Met zijn grote persoonlijke moed, zijn niet aflatende vechtlust en zijn onwankelbare plichtsbesef tegenover groot gevaar droeg Sgt. Wiehardt aanzienlijk bij aan het succes van onze troepen in dat gebied. Zijn optreden paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

Authority: Board of Awards: Serial 917 (March 24, 1944).
Posthuum verleend.
Navy Cross

Bronnen

Foto