TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wellings, Joseph Harold "Gus"

Geboortedatum:
23 april 1903
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Strong (DD-467), U.S. Navy
Toegekend op:
16 mei 1943
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in de strijd tegen de vijand en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Strong (DD-467) tijdens het beschermen van een Task Force bestaand uit kruisers in de buurt van San Cristobal op de Solomoneilanden in de nacht van 7 april 1943. In het duister maakte de Strong contact met een mogelijk vijandelijk schip aan de oppervlakte dat zich in een positie bevond om de kruisers, die door de Strong werden beschermd, aan te vallen. Er waren ook talloze andere schepen, geladen met troepen en voorraden, in de onmiddellijke nabijheid. In het pikkedonker naderde Commander Wellings omzichtig en blijkbaar onopgemerkt tot binnen 1.000 meter van een aan de oppervlakte varende grote Japanse duikboot. In een strak gecoördineerde aanval met kanonnen en dieptebommen bracht hij toen de duikboot tot zinken zonder schade aan zijn schip of bemanning. Zijn efficiënte leiding en vaardige agressieve actie pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander South Pacific: Serial 00791
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Strong (DD-467), U.S. Navy
Toegekend op:
19 juli 1943
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in de strijd tegen de vijand en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Strong (DD-467) tijdens het beschermen van een Task Force en het bombarderen van vijandelijke kustinstallaties op Kolombangara en New Georgia op de Solomoneilanden in de nacht van 4 op 5 juli 1943. Commander Wellins manoeuvreerde zijn schip door wateren vol duikboten en bombardeerde met succes vijandelijke kustbatterijen en installaties. Onder sterke vijandelijke tegenstand bleef hij de Japanse tegenstanders fel beschieten tot de Strong door een torpedo werd getroffen. Kalm en efficiënt leidde Commande Wellings het verlaten van het schip en bleef zelf aan boord toen ze onderging. Door de explosie van haar dieptebommen werd hij ernstig gewond in zee geslingerd en werd een paar uur later gered. Zijn dappere acties en grote plichtsbesef met minachting voor eigen leven pasten binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten en strekken hem en de Amerikaanse Marine tot grote eer.

Commander South Pacific Area and Force: Serial 001281
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Strong (DD-467), U.S. Navy
Toegekend op:
1943
Bronze Star  Medal (BSM)
Aanbeveling:
Wegens waardevolle prestaties als bevelvoerend officier van de U.S.S. Strong (DD-467), opererend als onderdeel van een Task Force tijdens gecombineerde mijnenlegoperaties en bombardementen in het gebied rond de door de Japanners bezette eilanden Kolombangara en New Georgia op de Solomoneilanden in de nachten van 7 en 13 mei 1943. Vaardig manoeuvrerend onder dekking van de duisternis in slecht in kaart gebrachte wateren voerde Captain (toen Commander) Wellings de taken die hem waren toegewezen moedig en met onwankelbare vastberadenheid uit. Hij deed zijn verwoestende bombardementen op deze zwaar versterkte fortificaties en legde met succes mijnen in gebieden die intensief door Japanse oppervlakteschepen werden gebruikt; na elke beslissende actie kwam hij er met zijn schip steeds zonder schade doorheen. Met zijn briljante en inspirerende leiding, zijn deskundige omgang met zijn schip en voortdurende aandacht voor het voltooien van deze uiterst gevaarlijke opdrachten, leverde Captain Wellings een onschatbare bijdrage aan het succes van onze onophoudelijke acties tegen de vijand op een vitaal oorlogstoneel en hield daarme de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.

Bronnen