TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pinney, George Robert

Geboortedatum:
8 januari 1922 (Minneapolis/Minnesota, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
19 september 2011 (Milford/Delaware, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Had een loopbaan van 22 jaar als marinepiloot en ging als Commander met pensioen. Leeft tegenwoordig in Milford, Delaware.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (junior grade)
Eenheid:
Torpedo Bombing Squadron 1 (VTB 1), U.S.S. Bennington
Samenvatting:
"Vanwege buitengewoon heldendom in operaties tegenover de vijand terwijl hij als piloot van een op een vliegdekschip gestationeerde jachtvliegtuid, tijdens actie op 28 juli 1945, terwijl hij vloog boven Kure, Japan. Zijn buitengewone moed en vastberaden vaardigheid waren ten alle tijde inspirerend en in overeenstemming met de hoogste tradities van de United States Naval Service."
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (junior grade)
Eenheid:
Torpedo Bombing Squadron 1 (VTB 1), U.S.S. Bennington
Voordracht:
"Vanwege buitengewone verdiensten in vlucht als piloot van een torpedobommenwerper van Torpedo bombing Squadron ONE, verbonden met de U.S.S. Bennington, tijdens operaties tegen vijandelijke Japanse strijdkrachten bij hetJapanse vaderland, van 10 juli tot 9 augustus 1945. Zijn vijfde missie uitvoerend tijdens deze periode, heeft Lieutenant Junior Grade (toen nog Ensign) daadwerkelijk bijgedragen tot het toebrengen van ernstige schade aan vijandelijke vliegvelden en installaties. Zijn vliegkunsten, moed en toewijding tot de dienst onder zwaar vijandelijk luchtafweer waren ten alle tijde in overeenstemming met de hoogste tradities van de United States Naval Service."
Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (junior grade)
Eenheid:
Torpedo Bombing Squadron 1 (VTB 1), U.S.S. Bennington
Voordracht:
"Vanwege buitengewone verdiensten in vlucht als piloot van een torpedobommenwerper van Torpedo bombing Squadron ONE, verbonden met de U.S.S. Bennington, tijdens operaties tegen belangrijke eenheden van de vijandelijke Japanse Vloot te Kure, Marinebasis, Japan, op 24 juli 1945. Onder intensief en zuiver luchtafweer van diverse schepen en kustinstallaties en onder zware weersomstandigheden die het moelijk maakten het doel te identificeren, voerde Lieutenant, Junior Grade (toen nog Ensign), Pinney een vastbesloten bombardements glijvlucht uit op een vijandelijk slagschip en voerde later die dag nogmaals een bombardements glijvlucht uit, een omgebouwd slagschip identificerend als zijn doel. Zijn moed en toewijding tot de dienst onder zwaar vijandelijk luchtafweer waren ten alle tijde in overeenstemming met de hoogste tradities van de United States Naval Service."

Tweede Air Medal verkregen als gouden ster voor op het lint van zijn eerste Air Medal.
Air Medal (AM)

Bronnen

  • Foto 1: G. Robert Pinney
  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - Citation Air Medal (2), Navy Cross

Foto