TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McHenry, George W.

Geboortedatum:
(Dana/Illinois, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
3rd Marine Regiment, 3rd Marine Division "Fighting Third", U.S. Marine Corps (3rd Marine Regiment, 3rd Marine Division "Fighting Third", U.S. Marine Corps)
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen om in plaats van een tweede Navy Cross een Gold Star toe te kennen aan George W. McHenry (0-631), Colonel, U.S. Marine Corps, wegens uitzonderlijke heldenmoed en opmerkelijke dienstuitoefening dienend als bevelvoerend officier van het Third Marines, Third Marine Division (Reinforced), in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Bougainville op de Solomon Eilanden tussen 18 en 26 november 1942. Colonel McHenry, een briljant tacticus en een bezielend leider, voerde zijn regiment aan in een bittere strijd om een fanatieke vijand uit sterk verdedigde stellingen bij Piva Forks te verdrijven en door zijn uitmuntende gebruik van ondersteunend vuur, zijn knappe inschatting van de vermoedelijke bedoelingen van de vijand en zijn opstelling slaagde hij erin de vijandelijke troepenmacht op de vlucht te drijven met een verlies aan Japanse zijde van 1.185 man en betrekkelijk lichte verliezen voor zijn eigen eenheid. Het intense vijandelijke vuur van kleine wapens, mortieren en artillerie negerend stelde hij zich voortdurend daaraan bloot terwijl hij zijn troepen aanmoedigde en aanvoerde bij het bereiken van hun moeilijke doel. Zijn uitmuntende professionele vaardigheden, zijn onverwoestbare vechtlust en onwankelbare plichtsbesef strekken Col. McHenry en de Amerikaanse Marine tot grote eer.

Commander, South Pacific: Serial 00402 (28 mei 1946).
Deze medaille is verkregen in de vorm van een gouden ster te dragen op het lint van de eerste medaille.
Navy Cross

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Aurthur, R.A. & Cohlmia, K., The Third Marine Division, The Battery Press, Nashville, USA, 1989
    - Homeofheroes.com

Foto