TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Singh, Parkash (Ser. No. 14696)

Geboortedatum:
31 maart 1913 (Sharikar, Lyallpur District, India)
Overlijdensdatum:
23 maart 1991 (Londen, Groot-Brittannië)
Dienstnummer:
14696
Nationaliteit:
Indiaasche (1858-1947, Britse Kolonie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Havildar (Sergeant)
Eenheid:
8th. Punjab Regiment, Indian Army
Toegekend op:
13 mei 1943
Aanbeveling:
Op 6 januari 1943, bij Donbaik op het schiereiland Mayo in Birma, toen twee carriers waren uitgeschakeld, reed Havildar Parkash Singh in zijn eigen carrier naar voren en redde onder zwaar vuur de beide bemanningen. Op dat moment waren de uitgeschakelde carriers door hun munitie heen en de vijand bestormde de twee wagens te voet. Door de tijdige en dappere actie van deze N.C.O., geheel op eigen initiatief, werden de levens van de bemanningen en hun wapens gered. Op 19 januari 1943 werden in hetzelfde gebied drie wagens uitgeschakeld door een vijandelijk anti-tankkanon en lagen op het open strand onder vuur van vijandelijke anti-tank wapens en mitrailleurs. Een van de wagens had de overlevenden van een andere aan boord naast de eigen bemanning. Toen Havildar Parkash Singh zag wat er gebeurde ging hij vanuit een veilige positie met zijn eigen wagen op weg en met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid redde hij de bemanning van beide wagens en hun wapens. Nadat hij de mannen in veiligheid had gebracht ging hij in zijn eigen wagen weer het strand op, nog steeds onder zeer zwaar vuur van anti-tankgeschut en mitrailleurs en met uiterste minachting voor eigen veiligheid stapte hij uit en bevestigde een sleepkabel aan een uitgeschakelde wagen met twee gewonde mannen erin. Nog steeds onder vuur leidde hij het wegslepen van de wagen uit het vijandelijke vuur naar een veilige plek. De zeer dappere acties van Havildar Parkash Singh, geheel op eigen initiatief, vormden een inspiratie voor alle rangen, zowel Brits als Indiaas.

Later gepromoveerd tot de rang van Major.
Bezichtiging Victoria Cross in het Imperial War Museum in Londen in Groot-Brittannië.
Parkash Singh, Golders Green Crematorium, North West London, Groot-Brittannië. Urn met as overgebracht naar Pubjab, India.
Victoria Cross (VC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "NORTH WEST FRONTIER 1937-39"-gesp.
India General Service Medal (1936 IGSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "S.E. ASIA 1945-46"-gesp.
General Service Medal 1918-1962

Bronnen

Foto