TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Grunsven, van, Maria Catharina "Riet"

    Geboortedatum:
    6 september 1918 (Geffen, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    1 april 2004 ('s-Hertogenbosch, Nederland)
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Maria Catharina 'Riet' van Grunsven, ook bekend als Riet van de Haterd-van Grunsven, was een verzetsvrouw tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij was vanaf het prille begin van de oorlog actief in het gewapend verzet in de provincie Noord-Brabant en bereid om daarbij grote risico’s te nemen. Zo was zij was onder andere betrokken bij het verzamelen van inlichtingen en de bevrijding van gevangenen.

    Na de bevrijding van Zuid Nederland werd zij als geheim agent gerekruteerd door het Bureau Inlichtingen. Daarvoor maakte zij vier keer de gevaarlijke oversteek door de Biesbosch naar bezet gebied en weer terug om informatie over te brengen naar de geallieerde troepen. Ook was zij betrokken bij de geheime transporten van medicijnen waaraan in bezet Nederland grote behoefte was.

    Tijdens haar laatste crossing kwam zij bij een van haar missies door gladheid ten val en beschadigde een nekwervel. Zij bleef daardoor de rest van haar leven deels verlamd. Zij was binnen het verzet bekend onder de namen 'IJsblok' of 'Trubbel'.

    Voor haar verzetswerk werd zij onderscheiden met de Bronzen Leeuw, die haar -liggend op een brancard- op 14 juli 1949 in Sliedrecht door prins Bernhard werd uitgereikt. Zij was de eerste vrouw die deze onderscheiding kreeg.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Burger
    Toegekend op:
    14 juli 1949

    Uitgereikt door Prins Bernhard in Sliedrecht.
    Bronzen Leeuw (BL)

    Bronnen

    Foto's