TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Meijer, Jacobus (Koos)

Geboortedatum:
13 december 1905 (Sliedrecht, Nederland)
Overlijdensdatum:
13 februari 1985 (Sliedrecht, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Jacobus Meijer, schuilnaam Koos, schipper van beroep en eigenaar van een binnenvaartschip deed in eerste instantie verkenningswerk in de Alblasserwaard. Hij was degene die tezamen met Jan Visser de route Sliedrecht – Lage Zwaluwe vastlegde. Deze verbindingslijn diende voor het overbrengen van berichten voor het Nederlandse Bureau Inlichtingen. Ook werden honderden personen waaronder geallieerde piloten of na de Slag om Arnhem achtergebleven militairen overgebracht. Op de terugweg namen zij voedsel en medicijnen (vooral Insuline) mee waar dringend behoefte aan was. Zelf heeft hij als Linie-crosser deze route 29 keer ondernomen.

In de nacht van 4-2-1945 heeft hij samen met Jan Visser, Generaal John Hackett en de Divisie Arts Greame Warrack, die door het verzet na de mislukte operatie Market Garden naar Sliedrecht waren gebracht, per kano naar Lage Zwaluwe gecrosst.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Burger
Verzetsherdenkingskruis (VHK)

Bronnen