TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Caljé, Catharinus Johannes Franciscus

Geboortedatum:
4 augustus 1905
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Res. majoor
Toegekend op:
29 augustus 1946
Heeft zich door moedig optreden tegenover den vijand onderscheiden, als Hoofd I (Juridische Zaken) van den Orde Dienst sinds medio 1943. Heeft een belangrijk aandeel gehad in de oprichting van het Delta Centrum, waarvan hij tot lid werd benoemd. Door zijn veelal gevaarlijke contacten steeds grote risico's gelopen. In oktober 1944 zich met een opdracht naar het Zuiden des lands begeven teneinde de regering en den Bevelhebber der Nederlandsche Strijdkrachten een juist inzicht te geven van de verschillende groeperingen bij het verzet. Deze tocht geheel zelf voorbereid zonder zich om gevaar te bekommeren.

KB nr 6
Bronzen Kruis (BK)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

uitgereikt met 1 gesp
Oorlogsherinneringskruis (OHK)

XV
Ereteken voor Langdurige Dienst als Officier
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Burger
Toegekend op:
7 mei 1953
Aanbeveling:
…… wegens hun uitmuntende prestaties bij ondergrondse activiteiten die te maken hadden met het georganiseerde burgerlijke en militaire verzet in Nederland gedurende de jaren van bezetting van dat land door de Duitsers vanaf 7 december 1941 waaronder op diverse datums waardevolle diensten die hebben geleid tot de bevrijding in met 1945.

uitgereikt met bronzen palm
Presidential Medal of Freedom
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
20 juli 1946
Aanbeveling:
Deze officier, met de rang van kapitein, kwam door onze linies om mijn hoofdkwartier te assisteren bij het voorbereiden van verzetsactiviteiten en hij vertegenwoordigde een grote verzetsgroep. Met behulp van zijn adviezen kon ik later deze groep samenvoegen met andere groepen en het succes van de vele en gevarieërde activiteiten van het onder mijn bevel staande verzet, die de 21ste legergroep in Nederland – in het bijzonder het Canadese 1ste leger – hebben geholpen, waren grotendeels aan zijn onvermoeibare inspanningen te danken.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto