TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bekker, Willem Gerrit

Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
x, Nederlands Verzet
Toegekend op:
14 december 1949
"Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden door van Maart 1943 in bezet Nederland op te treden als medewerker van een belangrijke inlichtingengroep op militair gebied tot de bevrijding van Oost-Nederland en zich volledig daarvoor in te zetten.
In het bijzonder door, na kans te hebben gezien om als arbeider werkzaam te worden gesteld op het vliegveld Deelen, inlichtingen van dit vliegveld, zeer belangrijk schetsmateriaal omtrent de ligging van startbanen, loodsen en opslagplaatsen, doch ook betreffende het aantal en type van vijandelijke jagers en nachtjagers, bommenwerpers alsmede interessante bijzonderheden van vliegers en commandanten bij voortduring te verzamelen en door te geven.
Voorts door belangrijke gegevens te verschaffen over de vijandelijke voorbereidingen van het "nieuwe wapen" en zich veel moeite te geven om een door hem zelf gebouwde radiozender aan te sluiten op het binnenlandse radionet van een inlichtingengroep.
Tenslotte door na de bezetting van Arnhem belangrijke verkenningsarbeid in de Gelderse Achterhoek te verrichten.
Door dit optreden belangrijke diensten te bewijzen aan de Geallieerde oorlogvoering en de Nederlandse Regering."

Koninklijk Besluit No. 24.
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto