TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stinson, John Douglas

Overlijdensdatum:
11 april 1945 (nabij Unna/Westfalen, Duitsland)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Margraten
Vak: H. Rij: 11. Graf: 16.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Headquarters, 18th Tank Battalion, 8th Armored Division "Thundering Herd", U.S. Army (Headquarters, 18th Tank Battalion, 8th Armored Division "Thundering Herd", U.S. Army)
G.O. No. 26, Hq. 8th Armd. Div., 5 May, 1945, Page 1.*
De Silver Star wordt uitgereikt aan John D. Stinson (0-1016269), First Lieutenant (Infantry), U.S. Army, wegens dapperheid in actie tegen de vijand, dienend bij Headquarters, 18th Tank Battalion, 8th Armored Division, in Duitsland tussen 2 maart en 11 april 1945.*
Luitenant Stinson commandeerde een aanvalspeloton van het 18th Tank Batallion. Hij voorzag waar zijn eenheid kon worden ingezet. Hij bracht regelmatig zijn tanks in positie en meldde zich voor een missie. Hij kreeg opdracht om een deel van een Duitse stad te zuiveren. Terwijl hij zijn peloton aanvoerde, werd zijn tank geraakt door vuur van een Bazooka en Luitenant Stinson en twee leden van zijn bemanning werden gedood. Zijn acties vormden een inspiratie voor allen en strekken hem en de Landmacht van de Verenigde Staten tot grote eer. Woonplaats: San Francisco, Californië.

Postuum toegekend
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • - Leach, C.R., In Tornado’s Wake – A History of the 8th Armored Division, The Battery Press, Nashville, USA, 1992
    - 8th-armored.org

Foto