TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Worthmann, Karl-Heinz (Waffen SS)

Geboortedatum:
18 januari 1911 (Hagen/Westfalen, Duitsland)
Overlijdensdatum:
6 juli 1943 (Belgorod)
Begraven op:
Duitse Oorlogsbegraafplaats Kharkiv
Graf: UNK.
Dienstnummer:
SS-Nr.: // NSDAP-Nr.:
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

In dienst vanaf 5 maart 1935.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Toegekend op:
1939
Medaille zur Erinnerung an den 1. Oktober 1938
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
19 juli 1940
Eisernes Kreuz 2. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
18 augustus 1940
Eisernes Kreuz 1. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1941
Infanterie-Sturmabzeichen in Silber
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Hauptscharführer (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Zugführer, 6. Kompanie, II. Abteilung, SS-Panzer-Regiment 2 "Das Reich", 2. SS-Panzer-Division "Das Reich", Waffen-SS
Toegekend op:
31 maart 1943
De aanbeveling voor Worthmann's Ritterkreuz luidt als volgt:
Op 11 februari 1943 kreeg SS-Hauptscharführer Worthmann de volgende opdracht van de divisie: "De vijand, op Heuvel 209.4 doorgebroken in de sterkte van 1 of 2 bataljons, moest worden aangevallen en van de heuvel verdreven door het II./SS-Panzer-Regiment 2 en het II./SS-Regiment Deutschland."
De inleidende aanval over open terrein liep onmiddellijk vast in sterk vijandelijk defensief vuur van tanks. Er werd vastgesteld dat de verdediging uit ongeveer 20 tanks bestond. Het peloton opende direct het vuur met alle wapens en onder leiding van SS-Hauptscharführer Worthmann baande het zich een weg naar de vijand gebruikmakend van onderlinge vuursteun. Al na de eerste schotenwisseling werd een aantal defensieve wapens uitgeschakeld. De eerste groep, onder leiding van Zugführer SS-Hauptscharführer Worthmann trok op de hoogste snelheid op tegen de vijand.
De vijandelijke infanterie werd teruggeslagen, de opmars werd vooortgezet en enkele van de defensieve wapens werd buitgemaakt. Daarrmee werd het vuurgevecht voortgezet. De meegekomen Duitse infanterie kon de snel oprukkende tankaanval niet bijhouden of ondersteunen. Desondanks bevond SS-Hauptscharführer Worthmann zich aan het hoofd van de aanval zonder bescherming door de infanterie. Zijn actie resulteerde in zware schade aan zijn frontbepantsering door de inslag van een vijandelijke tankgranaat, daardoor raakte ook de radioman licht gewond. Niettemin bleef Worthmann doorvechten. Door een 2de treffer werd de tank buiten gevecht gesteld en de chauffeur raakte gewond. Door een 3de treffer vloog de brandstoftank in brand. Aan het einde van deze fase in het gevecht en zijn tank onbruikbaar, gebruikte Worthmann machinepistolen, hij laadde die en leidde het vuur op de vijandelijke infanterie. Hij ging toen naar de gewonden en bracht ze terug. Met de 3 overgebleven tanks van het peloton nam hij een defensieve positie in tot ze aan stukken werden geschoten of uitgeschakeld. Er werden toen nog 2 tanks gestuurd en die vochten mee tot hun geschut beschadigd raakte. SS-Hauptscharführer Worthmann leidde een volgende aanval op de heuvel, dreef de infanterie terug terug en vernietigde hem. Na waarneming bleken de volgende vijandelijke wapens te zijn vernietigd:
3 7.62cm Pak, 22 3,7 en 4,7cm PAK, 2 tankkanonnen, 2 stukken artilleriegeschut en veel lichte en zware infanteriewapens. Tijdens het gevecht bloedige verliezen van 100 tot 120 man.
Worthmann is een deskundig, opmerkelijk, fel en vindingrijk pelotonsleider en is een voorbeeld van houding, energie en strijdlust voor zijn mannen. Hij onderscheidde zich al tijdens alle expedities sinds het begin van de gevechtsacties dit jaar van de SS-Division Das Reich, in het bijzonder op 5, 7 en 11 februari 1943. Tijdens deze 3 gevechten vernietigde hij door zijn persoonlijke moed diverse snti-tankkanonnen en bracht de vijand bloedige verliezen toe.
Het resultaat van 11 februari 1943 was het afstoppen van de vijandelijke doorbraak in onze linies dat werd bereikt met een tekort aan infanteriesterkte en zijn eigen infanterie die niet beschikbaar was voor een tegenaanval. Zijn dappere leiding had zware vijandelijke verliezen tot gevolg. Met slechts 4 tanks heeft hij een veel sterkere vijand bestreden en door zijn moed bepaalde hij het geslaagde resultaat van de strijd en voerde het bevel uit. SS-Hauptscharführer Worthmann is het Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes meer dan waard.

Voorgedragen op 8 maart 1943.
Voorlopige oorkonde en onderscheiding op 3 april 1943 aan Heeresgruppe Süd
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen

Foto's