TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rozenkrantz, David "Rosie"

    Geboortedatum:
    31 oktober 1916 (Los Angeles, California, Verenigde Staten)
    Overlijdensdatum:
    28 september 1944 (zuidelijk van Heuvelhof-Groesbeek, Nederland)
    Begraven op:
    Amerikaanse Begraafplaats en Monument Margraten
    Dienstnummer:
    39 018 039
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    David Rozenkrantz behoorde tot een van de eerste leden van het 504th PIR. Na zijn training in Fort Benning en Fort Bragg, kwam de eenheid voor het eerst in actie op Sicilië. Het 3rd Battalion behoorde tot de eerste aanvalsgolf die werd gedropt op het zwaar verdedigde eiland. Echter Rozenkrantz landde in een afgelegen gebied samen met korperaal Lee Black uit Tennessee maar dwongen wel 200 Italiaanse soldaten tot overgave.
    Na genezing van zijn wonden die hij in Sicilië had opgelopen, sloot Rozenkrantz zich weer aan bij het regiment ten tijden van de invasie in Italië. Manschappen van H Company maakte samen met een groep Rangers op 9 september een aanvangslanding op de kust bij Maiori in Italië. Ze maakten snelle vorderingen landinwaarts om de Chiunzi Pass en een belangrijke spoorwegtunnel in te kunnen nemen. Ze vervolgden hun strijd totdat ze Napels hadden ingenomen.
    Bij Anzio was het 3rd Battalion, samen met de Britste First (Guards) Division betrokken bij de hevigste gevechten. Tegen de tijd dat er hulp kwam waren de parachutisten compagnies sterk gereduceerd tot 20 á 30 man. De omstandigheden waren onmenselijk, maar het 504de was bezaaid met sterren en kreeg bij Anzio door de Duitsers de bijnaam "The Devils in Baggy Pants".
    Het 504de miste de invasie van Normandië doordat het in Engeland herstellende was van de zware verliezen tijdens de gevechten in Italië. Ze verlieten Engeland pas weer in september 1944 om deel te nemen aan Operatie Market Garden in Holland. De 82e Divisie had als doel aangewezen gekregen de bruggen bij Grave en Nijmegen in te nemen. Rozenkrantz is om het leven gekomen op 27 september nabij Heuvelhof, Groesbeek door een dodelijke tegenaanval van de SS Panzer Division. Zijn lichaam is nooit teruggevonden.

    In 2012 (bericht van 12 maart 2012) werd bekend dat al vlak na de Tweede Wereldoorlog door een boer de identiteitsplaatjes van David Rosenkrantz al aan de U.S. Army waren overhandigd. Door onduidelijke omstandigheden waren deze echter bijna 70 jaar zoekgeraakt en werden in 2011 teruggevonden en aan de familie overhandigd.

    Op 15 maart 2018 werd bekend gemaakt dat de overblijfselen van David Rozenkrantz zijn geïdentificeerd. Op de Tablets of the Missing te Margraten is hiertoe een rozet bij zijn naam aangebracht ten teken dat hij niet meer als vermist geregistreerd staat. Hierbij is tevens bekend geworden dat hij op 28 september 1944 was overleden.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
    Eenheid:
    Company H, 3rd Battalion, 504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
    Toegekend op:
    21 maart 1945
    Voor heldhaftig optreden tijdens militaire operaties tegen de vijand op 20 september 1944.


    met 2 sterren
    Bronze Star  Medal (BSM)

    Bronnen

    Foto's