TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bauer, Harold William "Indian Joe"

Geboortedatum:
20 november 1908 (Woodruff/Kansas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
14 november 1942 (Guadalcanal, Salomonseilanden)
Vermeld op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Manila
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Eenheid:
Marine Fighting Squadron 212 (VMF-212), Marine Aircraft Group 23 (MAG-23), U.S. Marine Corps Aviation, U.S. Marine Corps
"Wegens uitzonderlijk heldendom en opvallende moed als commandant van Marine Fighting Squadron 212 in de zuidelijke Stlle Oceaan in de periode tussen 10 mei en 14 november 1942. Na zich vrijwillig te hebben gemeld voor het vliegen van een jager ter verdediging van onze stellingen op Guadalcanal nam Lt. Col. Bauer deel aan twee gevechtsmissies tegen vijandelijke bommenwerpers en jagers die onze jagers in aantal verre overtroffen. Hij bond moedig de strijd met de vijand aan en vernietigde op de missie van 28 september een vijandelijke bommenwerper en schoot op 3 oktober vier vijandelijke jagers in brand en liet een vijfde zwaar rokend achter. Na op 16 oktober een groep van 26 toestellen te hebben geleid op een afleveringsvlucht boven zee en terwijl hij rondcirkelde om te landen, ontdekte hij een squadron vijandelijke vliegtuigen dat de USS McFarland aanval. Niet afgeschrokken door de overweldigende tegenstand en met meer dan buitengewone plichtsbetrachting viel hij het gehele squadron aan en hoewel hij alleen was en bijna geen brandstof meer had vocht hij zo uitstekend met zijn toestel dat hij 4 Japanners vernietigde voordat brandstofgebrek hem dwong te landen. Zijn onverschrokken vechtlust en opvallende vaardigheid als leider en vlieger, aangetoond door zijn uitmuntende prestaties in de strijd waren vitale factoren in de succesvolle operaties in de Stille Oceaan."

Posthuum toegekend
Medal of Honor - Navy/Marine Corps (MoH)

Bronnen

Foto