TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wiesemann, Emil Gottfried (Waffen SS)

Geboortedatum:
11 september 1914 (Berlijn-Friedrichsfelde/Brandenburg, Duitsland)
Overlijdensdatum:
14 november 1943 (bij Kornyn, Zhitomir/Oekraïne, Sovjet-Unie)
Begraven op:
Duitse Oorlogsbegraafplaats Kiev-Syrez
Graf: UNK.
Dienstnummer:
SS-Nr.: 54.514 // NSDAP-Nr.: 1.584.943
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Toegekend op:
1939
Medaille zur Erinnerung an den 1. Oktober 1938
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
19 mei 1941
Eisernes Kreuz 2. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
12 juli 1941
Eisernes Kreuz 1. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
19 oktober 1941
Verwundetenabzeichen 1939 in Schwarz
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
augustus 1942
Medaille
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Hauptsturmführer (Kapitein)
Eenheid:
Chef, 2. Batterie, SS-Sturmgeschütz-Abteilung 1 "Leibstandarte SS Adolf Hitler", 1. SS-Panzer-Division "Leibstandarte-SS Adolf Hitler", Waffen-SS
Toegekend op:
20 december 1943
De aanbevelling voor het Ritterkreuz van Wiesemann luidt als volgt:
1. De aanvallen door de divisie bij Prokhorovka, die op 10 en 11.7.1943 doorgingen voor de sterke stellingen aan weerszijden van de spoorlijn van Belgorod naar Koersk. In de morgen van de 12de begon een sterke vijandelijke aanval in diverse golven, gesteund door tanks, op de positie van de divisie. Ten noordwesten van de spoorlijn tastte de oprukkende tankcolonne de positie van de divisie af in een poging die te overrompelen. Ten oosten van de spoorlijn hadden aanvallende tanks zeker de bedoeling contact te maken met die andere colonne om zo gezamenlijk door te breken naar Storoshewoje.
Deze aanvallende tanks werden opgewacht door het geschut van de 2./Stu.Gesch.Abt. – Batterie Wiesemann en gaven het na diverse pogingen op de batterij te overrompelen. Na met alle 10 tanks gevuurd te hebben gaven ze hun plan op en trokken zich terug.
Omdat de vijandelijke pantsercolonne Storoshewoje nog niet had ingenomen vormde die nog steeds een bedreiging voor de rechterflank van de divisie, in het bijzonder voor het II. Battalion van het 1. Regiment en de ernaast liggende divisie. Na diverse aanvallen waren ze er nog steeds niet in geslaagd het dorp zelf aan te vallen. SS-Hauptsturmführer Wiesemann besloot zelf met zijn batterij een aanval te beginnen, zonder orders en op eigen initiatief ondanks grote moeilijkheden met het terrein en zonder bescherming van infanterie. Na een persoonlijke verkenning ging zijn batterij vooruit en waren de voorbereiding voor deze verrassingsactie compleet.
De snelle rit naar hun vuurposities en de eerste salvos hadden zware verliezen bij de vijand tot gevolg. De vijand werd uit zijn goed aangelegde posities gejaagd en vernietigd. De sterke bedreiging voor de rechterflank van de divisie werd opgeheven en aan de vijandelijke infanterie werden hoge verliezen toegebracht. Het sluiten van de bres tussen ons en onze buurman was voltooid en aan de voorwaarden voor de voortzetting van onze aanval was voldaan.
Batterij Wiesemann vernietigde 3 goed gecamoufleerde en verschanste T-34s naast zware verliezen onder de infanterie en brak zo de offensieve sterkte van de hele vijandelijke troepenmacht.
2. Nadat de divise het gebied ten zuidwetsen van Kornin had veroverd, kreeg SS-Hauptsturmführer Wiesemann de eer een Kampfgruppe aan te voeren die het hoge terrein ten noorden van Kornin moest zuiveren. Tijdens een nauwkeurig persoonlijk onderzoek van het terrein ontdekte SS-Hauptsturmführer Wiesemann een vijandelijke bevoorradingscolonne. Zonder orders voor een aanval liet hij zijn batterij om het dorp rijden en nam het nodige hoge terrein in bezit.
De vijand probeerde met een diep front van PAKs de aanval te stoppen maar SS-Hauptsturmführer Wiesemann, verstoorde de bedoeling van de vijand door zijn opmerkelijke leiding. Hij sloot zelf met zijn batterij de rechterflank van de vijand in en direct daarna verlichtte hij de druk op de Duitse infanterie die van links aanviel. Maar later, tijdens een nieuwe aanval van een goed gecamoufleerd anti-tankkanon kreeg zijn voertuig een voltreffer op de rechterachterkant van de romp. Er brak een scherf van de bepantsering af die zijn hart doorboorde waardoor hij onmiddellijk werd gedood.
De totale overwinning was hier echter bereikt en de verantwoordelijkheid hiervoor ligt grotendeels bij de getoonde deskundigheid van SS-Hauptsturmführer Wiesemann.
Alles bijeen heeft de 2./Stu.Gesch.Abt. – Batterie Wiesemann – het volgende vernietigd:
57 tanks (52 T-34, 2 Mark IV, 1 KV-1, 1 M3 Grant en 1 T-70)
147 AT kanonnen (7.62cm), waarvan SS-Hstuf. Wiesemann er zelf 38 vernieitgde
23 AT kanonen (4.7cm) naast talloze mitrailleurs en geweren.
SS-Hauptsturmführer Wiesemann werd op alle dagen van de gevechten tot het uiterste getest en beproefd en zijn batterij was dapper en snel in al zijn gevechten, grotendeels vanwege hem. Ik vraag om postume toekenning van het Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes.

Postuum toegekend.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen

Foto's