TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Inleiding

    De rang van SS-Oberstgruppenführer was de één na hoogste rang binnen de SS. De enige rang hierboven was die van Reichsführer-SS, die slechts door één persoon is gedragen (Heinrich Himmler). De rang Reichsführer-SS dient men niet te verwarren met de titel Reichsführer-SS, welke door vijf mensen werd gedragen (Julius Schreck: 1925 - 1926; Joseph Berchtold: 1926 - 1927; Erhard Heiden: 1926 - 1929; Heinrich Himmler: 1929 - 1945; Karl Hanke: 1945).


    Himmler (links met kentekens voor Reichsführer-SS) en Kurt Daulege (rechts met rangtekens voor SS-Oberstgruppenführer) Bron: Bild 101III-Alber-080-27A

    SS-Oberstgruppenführer

    De rang SS-Oberstgruppenführer werd op 7 april 1942 ingesteld en stond gelijk aan die van Generaloberst bij de Wehrmacht. Over het algemeen wordt dit gezien als de equivalent van de rang 'generaal' bij andere legers. De rang werd aanvankelijk specifiek als Waffen-SS-rang ingesteld om bepaalde bevelhebbers van een SS-Panzerarmee te kunnen benoemen. Deze benoemingen werden aanvankelijk door de Wehrmacht tegengehouden, omdat men geen hooggeplaatste Waffen-SS-officieren binnen de structuur van het leger wenste. Uiteindelijk werden door tussenkomst van Adolf Hitler in 1942 de benoemingen toch doorgevoerd. Bij de eerste twee benoemingen was echter maar één zuiver militair, Kurt Daluege, die tevens Generaloberst der Polizei werd. De andere benoeming was binnen de Allgemeine-SS en wel aan Franz-Xaver Schwarz. In 1944 werden hier twee militaire benoemingen aan toegevoegd met Sepp Dietrich (Panzer-Generaloberst der Waffen-SS) en Paul Hausser (Generaloberst der Waffen-SS). Hierbij werd de Rangdienstalter (RDA) van Sepp Dietrich op 20 april 1942 gesteld.


    Rangonderscheidingstekens SS-Oberstgruppenführer Bron: Wilco Vermeer collection

    Rangvergelijking met overige rangen in Duitsland
    Heer Luftwaffe Kriegsmarine S.A
    Generaloberst Generaloberst Generaladmiral
    Geen
    Rangvergelijking met andere landen
    Verenigde Staten Sovjet-Unie Nederland Frankrijk
    General


    General Armiyi


    Generaal

     

    Général membre du Conseil superieur de la guerre

    Slechts vier personen hebben deze rang gedragen. Naar verluidt zou de rang ook zijn aangeboden aan Albert Speer en Hermann Göring. Beiden zouden dit aanbod hebben afgeslagen om niet verbonden te raken met de SS.

    Overzicht van personen die deze rang hebben bekleed tijdens de periode 1933-1945
    Kurt Daluege 20 april 1942  
    Franz Xaver Schwarz 20 april 1942  
    Josef Dietrich 1 augustus 1944
    (RDA: 20 april 1942) 
     
    Paul Hausser 1 augustus 1944  

    Definitielijst

    Kriegsmarine
    Duitse marine, naast de Heer en de Luftwaffe onderdeel van de Duitse Wehrmacht.
    Luftwaffe
    Duitse luchtmacht.
    Sovjet-Unie
    Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.

    Informatie

    Artikel door:
    Wilco Vermeer
    Geplaatst op:
    24-09-2007
    Laatst gewijzigd:
    24-08-2022
    Feedback?
    Stuur het in!