Reportages

jan2017

Een bezoek aan Auschwitz

Een bezoek aan Auschwitz is vanuit Nederland eenvoudig te plannen. Het kamp ligt niet erg ver van het vliegveld in Katowice. Een huurauto is een must, maar die zijn in Polen niet echt kostbaar. Met de auto is het ongeveer 35 minuten rijden naar OúwiÍcim (de stad waar Auschwitz ligt). Bovendien is de reis goed te combineren met andere bezienswaardigheden in de omgeving zoals bijvoorbeeld Krakow. In Krakow zijn diverse bezienswaardigheden te vinden waaronder bijvoorbeeld de voormalige fabriek van Oskar Schindler die is omgebouwd tot een modern en mooi museum over de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

sep2012

Fotoverslag Auschwitz 2012

Eind augustus brachten STIWOT medewerkers Paul en Anneke Moerenhout een bezoek aan Auschwitz. De twee kampen werden bezocht met daarbij enkele omliggende monumenten en bezienswaardigheden.

Lees meer

Achtergrondartikelen

  • Artikel door Gerd Van der Auwera
  • Geplaatst op 15 augustus 2005

Konzentrationslager Auschwitz

In september 1939 viel het Duitse leger Polen binnen. De Polen waren niet opgewassen tegen de Duitse aanvalskracht en moesten zich voortdurend terugtrekken. Ze vernietigden op hun terugweg zoveel mogelijk bruggen om de opmars van de Wehrmacht te vertragen. Zo bliezen ze ook de brug over de Sola in Oswiecim op. Hun pogingen waren tevergeefs, want de Duitse troepen bleven ongenaakbaar oprukken. Eind september werd Oswiecim veroverd. De synagoge werd platgebrand, maar zou in 1941 weer opgebouwd worden. In oktober 1939 werden enkele delen van Polen, waaronder Oswiecim en omgeving, bij het Derde Rijk aangehecht. De naam veranderde in Auschwitz. Het tot nog toe onbekende stadje zou in de komende jaren een rol spelen die jaren na datum nog gevoelens van verschrikking zou oproepen.

Grid Lijst Kaart