TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ruttledge, Alfred John DeLaune

Geboortedatum:
(Winnipeg/Manitoba, Canada)
Overlijdensdatum:
15 december 1944
Vermeld op:
Monument Vermisten van het Gemenebest Ottawa
Dienstnummer:
J/15160
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Alfred Ruttledge en een 4-koppige bemanning en 3 passagiers sneuvelden toen hun B-17 verongelukte bij de Azoren op weg naar Rockcliffe vliegbasis, Ontario, Canada.

Zijn naam wordt genoemd op het Ottawa Memorial.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer (1e Luitenant-Vlieger)
Eenheid:
No. 138 (Special Duties) Squadron, RAF Special Duties Service, Royal Air Force
Toegekend op:
7 mei 1943
Aanbeveling:
"Flying Officer heeft nu 44 operationele vluchten gemaakt waarvan 17 zijn uitgevoerd bij zijn squadron. In de laatste maande heeft hij een groot aantal speciale missies uitgevoerd die bijzondere vaardigheid en vastberadenheid vereisten. Het succes van deze missies zijn te danken aan de bekwaamheid van Flying Ofificer Ruttledge als piloot en aan zijn leiderschap als gezagvoerder van het vliegtuig. De afgelopen dertien dagen heeft Flying Officer Ruttledge in vijf vluchten, negen speciale missies uitgevoerd waarvan één eerder negen keer door andere bemanningen was geprobeerd zonder succes. Deze uitstekende staat van dienst is een bron van inspiratie geweest en een prima voorbeeld voor de andere leden van het squadron."
De basiscommandant voegde zijn opmerkingen op 27 maart 1943 toe:
"Deze officier is nu over de helft van zijn operationele tour. Zijn werk op deze basis is inderdaad zeer goed geweest. Zeer ingetogen en zonder te pronken zoals hij is, kan zijn bijdrage over het hoofd worden gezien. Ik ondersteun de aanbeveling van zijn squadron commandant ten sterkste."
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
No. 624 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
27 juni 1944
Distinguished Flying Cross (DFC)
Voordracht:
"Sinds hij onderscheiden is met het Distinguished Flying Cross in mei 1943 is deze officier doorgegaan met het vliegen met het grootste enthousiamse en heeft nog 41 vluchten op speciale missies verricht."
"Hij heeft boven alle bezette gebieden in Europa gevlogen en heeft grote vastberadenheid en volslagen verontachtzaming voor persoonlijke veiligheid. Zijn professionele kennis heeft de meer onervaren bemanningsleden aanzienlijk geholpen en hij was altijd de eerste om zich vrijwillig aan te melden voor moeilijke en gevaarlijke opdrachten. Tijdens een keer had hij de opdracht om een missie uit te voeren die een lange en gevaarlijke vlucht naar cntraal Europa inhield waarvan de aard de mogelijkheid verhinderde om extra brandstof mee te nemen. Deze officier begon en voltooide zijn taak succesvol alhoewel hij wist dat zijn brandstofveiligheidsmarge slechts een paar minuten bedroeg. Zijn toewijding aan de plicht is te allen tijde uitsterst tekenend geweest en hij wordt ten zeerste voorgedragen voor de niet-onmiddelijke onderscheiding van een gesp bij zijn Distinguished Flying Cross."

Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
No. 138 (Special Duties) Squadron, RAF Special Duties Service, Royal Air Force
Toegekend op:
3 juli 1945
Vliegerkruis (VK)
Voordracht:
"Over een periode van twaalf maanden heeft deze officier zes vluchten van een bijzonder karakter boven Nederland gemaakt. Hij besefte volledig de zeer grote gevaren die ermee gemoeid waren maar door het vertonen van de hoogste mate van vastbeslotenheid, vaardigheid en leiderschap stelde hij een uiterst inspirerend voorbeeld aan zijn collega's en maakte een uitstekende bijdrage aan de luchtoorlog in Nederland."

K.B.no.27
Canada Gazette van 4 mei 1946

Bronnen

Foto

Thema's