TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Macellariu, Horia

Geboortedatum:
10 mei 1894 (Craiova, Roemenië)
Overlijdensdatum:
11 juli 1989 (Boekarest, Roemenië)
Nationaliteit:
Roemeense (1861-1947, Koninkrijk)

Biografie

Horia Macellariu (10 mei 1894 in Craiova – 11 juli 1989 Boekarest) was een Roemeense Rear Admiral commandant van de Koninklijke Roemeense Marine Black Sea Fleet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Carrière tijdens de Tweede Wereldoorlog
Toen Roemenië de oorlog tegen de Sovjet-Unie begon op 22 juni 1941 werd Macellariu stafchef van de Roemeense Koninklijke Marine bij de Roemeense Generaalsstaf. Zijn rang steeg naarmate de oorlog vorderde, klom hij in rang. In januari 1942 werd Macellariu commandant van het Roemeense Torpedojager Squadron, de krachtigste marine formatie van het Roemeense leger en de Axis-mogendheden in de Zwarte Zee. De Roemeense Torpedojager Squadron bestond uit twee torpedojagers (Regele-Ferdinand-Class) en twee verkenningscruisers (Aquila-class). Aan het begin van 1943 werd hij commandant van de Roemeense Zwarte Zeevloot, waar hij in maart van dat jaar de rang van Schout-bij-Nacht kreeg.

Commandant van de Roemeense Zwarte Zeevloot
Als commandant had hij de macht over een significant deel van de Roemeense Zwarte Zeevloot. Macellariu hielt zich vooral bezig met het inbedrijfstellen van de Roemeense bouw van onderzeeërs Marsuinal en haar kleinere zusterschip Rechinul in mei 1943. De eerdergenoemde onderzeeërs waren de krachtigste Axis-onderzeeër in de Zwarte Zee. Tussen 1939 en het begin van 1943 bouwde Roemenië zes nieuwe gemotoriseerde torpedo boten. Ze waren van het British Power type, maar in licentie gebouwd in Roemenië op de Galati scheepswerf. Daar werden ze aangevraagd als Vântul, Vârtejul, Vulcanul, Vedenia, Viforul en Vijelia. Hij organiseerde verder een vergroting van de Roemeense Zwarte Zeevloot in september 1943, toen in de nasleep van de capitulatie van Italië hij het transport van vijf Italiaanse kleine onderzeeërs naar de Roemeense Marine organiseerde. De vijf onderzeeërs werden op 30 november van dat jaar in gebruik genomen.

De evacuatie van de Krim in april-mei 1944 was de meest complexe en uitgebreide operatie van de Roemeense Marine gedurende de Tweede Wereldoorlog. Van 15 april tot 14 mei werden verschillende Duitse en Roemeense oorlogsschepen tussen Constanta en Sevastopol vervoerd. De grootte en het belang van de operatie is door het gebruik van alle vier van de Roemeense torpedoboten, de grootste Axis oorlogsboten, eenvoudig te bewijzen. De laatste fase van de evacuatie (10-14 mei) zag de felste strijd toen de Axis-schepen onder constante aanvallen van Sovjetse vliegtuigen 30.000 troepen transporteerden. Van deze troepen werden er 18.000 getransporteerd door Roemeense schepen. In totaal hebben de Roemeense en de Duitse konvooien meer dan 113.000 troepen uit de Kim geëvacueerd, waarvan de meesten (63.000) tijdens de eerste fase van de evacuatie (15-25 april). Bij de evacuatie gingen geen schepen van de Roemeense Marine verloren, hoewel de torpedojager Regele Ferdinand wel bijna zonk. Zij werd door enkele vliegtuigbommen geraakt. Deze bommen vielen in de brandstoftanks, maar zij ontploften niet.
De bommen werden enkele dagen na de operatie uit de brandstoftank weggehaald. Twee marine acties waarbij de Roemeense Marine betrokken was, vonden plaats vlakbij Sevastapol tijdens de tweede fase van de evacuatie (25 april – 10 mei). Op 18 april werd de Sovjetse Leninets-klasse onderzeeër L-6 twee keer aangevallen en beschadigd door dieptebommen van de Roemeense kanonneerboot Ghiculescu. Na elke aanval kwamen er bubbels naar boven drijven. Uiteindelijk werd deze boot door de Duitse onderzeeërjager UJ-104 tot zinken gebracht. Tijdens de nacht van 27 april voerde een konvooi geëscorteerd door de Roemeense kanonneerboot Ghiculescu, de Duitse onderzeeërjager UJ-115, een R-boot, twee KFK-zeetrawlers en 19 MFP's (inclusief de Roemeense PTA-404 en PTA-406), de Sovjet G-5-klasse motortorpedoboten TKA-332, TKA-343 en TKA-344. Deze drie Sovjetse motortorpedoboten hadden eerder de Duitse onderzeebootjager UJ-104 aangevallen en beschadigd. Ghiculescu opende het vuur met lichtspoorammunitie, waardoor de gehele begeleidingsgroep de twee Sovjetse MTB’s kon lokaliseren en het vuur kon openen.

De TKA-332 werd geraakt en zonk. Meer dan 12 Sovjetse vliegtuigen werden tijdens de evacuatie neergeschoten, waaronder ook de mijnen leggende torpedojager escortboot Amiral Murgescu. De laatste posities van de Axis-mogendheden in de Krim werden op 12 mei vernietigd. Het laatste Axis-oorlogsschip dat het schiereiland verliet was Amiral Murgescu. Dit schip vervoerde 1000 Axis-troepen, waaronder ook de Duitse generaal Walter Hartmann. Macellarius’ succesvolle leiding tijdens de evacuatie en de prestaties die hij met de Roemeense oorlogsschepen bereikt had, zorgden ervoor dat hij de Knight’s Cross of the Iron Cross (Crucea de Cavaler a Crucii de Fier, in het Roemeens) uitgereikt kreeg. Andere onderscheidingen die hij had, waren onder andere the Order of the Star of Romania en the Order of the German Eagle.

Na de coup van 23 augustus 1944, die ervoor zorgde dat Roemenië aan de kant van de geallieerden stond, werd de situatie onzeker. Duitse vice-admiraal Brinkmann had bevel gekregen om Constanta onder alle omstandigheden vast te houden. Na een ontmoeting met Macellariu was hij ervan overtuigd om zich terug te trekken om zo verdere gevechten te voorkomen. De Duitsers trokken zich vervolgens in de nacht van 25-26 augustus volledig terug.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Toegekend op:
1928
Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
8 juni 1940
Ordinul Steaua Romaniei Officer
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Contraamiral (Schout-bij-nacht)
Eenheid:
Comandantul Fortei Navale Maritime Romane
Toegekend op:
21 mei 1944
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Comandantul Fortei Navale Maritime Romane
Ordinul Steaua Romaniei Grand Cross

Bronnen

Foto