TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Newland, Albert Edgar

Overlijdensdatum:
15 januari 1973
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second-Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
1st Battalion (The Leicestershire Regiment), 15th Indian Infantry Brigade, Indian 11th Infantry Division, Indian III Corps, Malaya Command
Toegekend op:
13 december 1945
Aanbeveling:
2nd Lt Newland was de officier die het peloton aanvoerde dat de belangrijke brug bij Kampar bezette op 2 en 3 januari 1942. In die periode werd Newland's positie 3 of 4 keer afgesneden door infiltraties in zijn voorste verdedingsstellingen en de stelling op zijn rechterflank die in feite 2 keer onder de voet werd gelopen. Bij elke gelegenheid, nadat de situatie was hersteld door tegenaanvallen door plaatselijke reserves en het 2/9 JAT bleek Newland in zijn stelling met slechts een paar man stand te houden ondanks intens vuur van mortieren en mitrailleurs. De stelling die de brug beheerste lag zeer open en het vereiste een hoge graad van moed om daar te blijven onder het geconcentreerde vijandelijke vuur.
Zijn fraaie voorbeeld van plichtsbesef en de minaching voor gevaar van deze officier waren boven alle lof verheven en het is niet teveel om te zeggen dat het behoud van de positie bij Kampar grotendeels aan hem te danken is.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto