TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Carter, James Norman

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
GSO1, Headquarters, 52nd (Lowland) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
24 januari 1946
Aanbeveling:
1. Lt col J. Carter werd benoemd tot GSO 1 (Air) bij de 52nd division terwijl die in training was en zich voorbereidde op luchttransportoperaties in Frankrijk, België en Nederland.
Deze training en voorbereiding op 5 belangrijke operaties vereisten een zeer hoge kwaliteit van stafwerk waaronder het maken watervaste en gecompliceerde stafkaarten die tot in detail juist moesten zijn.
Omdat dit de eerste keer was dat luchttransportoperaties tot in detail werden voorbereid, moest Lt Col Carter samen met niet alleen het HQ Airborne Corps maar ook met de Britse en Amerikaanse luchtmachten en de Amerikaanse en Britse Airborne Divisions een volledig nieuwe procedure ontwerpen en uitvoeren.
2. Toen de divisie in 1944 eindelijk aan de BLA werd toegevoegd kreeg die onmiddellijk tot taak de Scheldedelta over te steken. Deze operatie vereiste het opsplitsen van het divisiehoofdkwartier in twee hoofdkwartieren en Lt Col Carter werd benoemd tot hoogste stafoffcier van Burnforce dat tot taak had eerst Beveland te zuiveren en daarna vanuit het oosten naar Walcheren op te trekken. Toen de operatie met succes was voltooid, werd Lt Col benoemd tot GSO 1 en was de hoogste stafofficier van de divisie tijdens de volgende operaties: (a) het zuiveren van de driehoek bij Roermond, (b) het zuiveren van de westelijke oever van de Rijn waaronder de saillant bij Wesel, (c) de oversteek van de Rijn en (d) de opmars naar en de oversteek van het Dortmund-Eemskanaal.
3. Lt Col Carter was altijd onvermoeibaar. Zijn heldere en bondige orders en zijn verbazingwekkende oog voor belangrijke zaken zonder de details te vergeten droegen aanzienlijk bij aan de successen van de divisie. Hij benutte elke gelegenheid om de voorste troepen te bezoeken om zich van het tactische beeld te overtuigen en tijdens zijn bezoeken boezemden zijn opgewektheid en rustige optimisme vertrouwen en enthousiasme in bij ieder die hij ontmoette.
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Periode:
Naoorlogse Periode (1945-Heden)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Toegekend op:
1 januari 1955
Commander of the Order of the British Empire (CBE)

Bronnen

Foto