TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Harris, Frank Herbert

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Pioneer Platoon, 8th Battalion Leicestershire Regiment, 147th Infantry Brigade, 49th (West Riding) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
24 januari 1946
Aanbeveling:
Lt Harris heeft tot nu to het bevel over het geniepeloton gevoerd vanaf het moment waarop het Bn in Frankrijk landde. Er heeft altijd een grote geest van bereidheid om te helpen geheerst in het geniepeloton dat vrijwel geheel te danken geweest is aan de leiding en het voorbeeld van Lt Harris
Alles dat Lt Harris is gevraagd te doen heeft hij altijd met uitzonderlijk goede inspanning gedaan en hij slaagde bijna altijd.
Waar ook maar enig gevaar dreigde stond Lt Harris altijd vooraan. Wanneer er sprake was van het ruimen van mijnen heeft hij altijd zelf geholpen en bij minstens 3 gelegenheden heeft hij zelf een pad door het mijnenveld vrijgemaakt.
Bij Le Havre moest het Bn een weg van ongeveer 1,5 kilometer volgen waarvan gemeld werd dat er mijnen lagen en die lagen er ook. Lt Harris leidde zelf met volledige minachting voor eigen veiligheid het Bn en haalde zelf regelmatig mijnen weg. Door zijn moed kwam het hele Bn zonder verliezen door het mijnenveld.
Hij meldde zich altijd vrijwillig om op patrouille te gaan wanneer er sprake was van mijnen of booby traps en in alle gevallen heeft hij ze zelf onschadelijk gemaakt.
Bij Elst, op het eiland(?) bij Nijmegen kreeg een patrouille opdracht om door een vijandelijke draadversperring te gaan op ongeveer 150 meter afstand van de vijand. Het was bekend dat er mijnen in de doorgang lagen. 's Nachts vuurde een Spandau met regelmatige tussenpozen op steeds dezelfde plaatsen in de doorgang. Ten einde niet teveel lawaai te maken ging Lt Harris zelf op weg. Het kostte hem ongeveer 1,5 uur om zich een weg door het mijnenveld te banen en in die tijd werd hij tenminste vier keer door Spandaus onder vuur genomen. Lt Harris wachtte toen niet alleen tot hij de patrouille er veilig doorheem had geleid maar wachtte ook tot de patrouille terugkwam en leidde veilig hun terugkeer.
Lt Harris is gedurende de hele campagne een zeer inspirerend en moedig leider van een zeer efficiënt en tevreden peloton geweest.
Hij heeft zich altijd vrijwillig gemeld om iets te doen en heeft meer gedaan dan alleen zijn werk.
7 juni '45.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto