TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sandars, Francis Wyld

Geboortedatum:
18 mei 1903 (Cheshire, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
16 oktober 1986 (Alicanti, Spanje)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

1937: Captain
?: Temporary Lieutenant Colonel
?: Temporary Brigadier

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
10th Battalion Durham Light Infantry, 70th Infantry Brigade, 49th (West Riding) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
21 december 1944
Aanbeveling:
Op 19 augustus rukte 10 DLI onder commando van Lt Col Sandars op van ***** (2556) naar Mesnil Mauger (3056). In laatst genoemde plaats waren de bruggen opgeblazen en bezet door de vijand. 10 DLI kreeg opdracht de rivier over te steken en deze plek in vak 3159 te veroveren. De voorste compagnie slaagde erin de rivier over te steken maar (kwam onder vuur van) artillerie en mitrailleurs op de tegenover liggende oever.
Lt Col Sandars lanceerde toen een aanval met twee compagnieën gesteund door artillerie. Deze aanval slaagde maar in de vroege morgen van 28 augustus deed de vijand een sterke tegenaanval en slaagde erin de plaats te heroveren.
Lt Col Sandars toonde voortdurend opmerkelijk plichtsbesef en minachting voor eigen veiligheid. Zijn hoofdkwartier en de hele sector van het bataljon lagen regelmatig onder zwaar artillerievuur. Deze officier liep door de sector om een verkenning te doen, stelde een plan op en gaf bevelen. Tegen die tijd had zijn bataljon de plek weer ingenomen en al zijn compagniescommandanten raakten gewond wat tot enige verwarring leidde. Deze officier toonde opmerkelijke koelbloedigheid en vastberadenheid bij het aanpakken van de situatie hoewel hij zelf (ook gewond raakte).
Gedurende de hele operatie stelde hij een zeer fraai voorbeeld van koelbloedigheid, vastberadenheid en plichtsbesef.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
1st Battalion Leicestershire Regiment, 147th Infantry Brigade, 49th (West Riding) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
1 maart 1945
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
In de morgen van 21 okt 1944 voerde Lt Col Sandars het bevel over 1 Leicesters toen ze en verkenningssquadron aflosten in het gebied rond Stovtable(?) ten noorden van Wuustwezel. Binnen een uur na de aflossing en voordat het bataljon zich volledig had ingegraven, viel vijandelijke infanterie aan, gesteund door zelfrijdend geschut. De actie duurde de hele dag waarbij een compagnie onder de voet werd gelopen en een peloton van een andere weggevaagd. Drie stukken zelfrijdend geschut braken door het bataljon nadat 5 van de 6 anti-tankkanonnen waren uitgeschakeld. Lt Col Sandars ging naar voren om de restanten van de onder de voet gelopen compagnie te hergroeperen en de opmars naar voren door een reserve compagnie te regelen. Om dit te kunnen doen moest hij zich blootstellen aan vijandelijk vuur en bij aankomst van enkele tanks die hem te hulp waren gekomen, deed hij dat weer terwijl hij de tanks naar de beste schietposities dirigeerde. Op zijn eigen hoofdkwartier lag Lt Col Sandars voortdurend onder direct vuur van het zelfrijdend geschut en het gebouw vlak bij hem werd geraakt door een HE granaat en kreeg nog 2 voltreffers. Tijdens de hele actie, die duurde tot het vallen van de avond, bleef Lt Col Sandars kalm en behield greep op de situatie. Zijn voorbeeld en kalmte waren een inspiratie voor zijn bataljon. Het was ongetwijfeld aan zijn leiding te danken dat de vijandelijke aanval werd afgeslagen en zware verliezen leed waaronder 7 stukken zelfrijdend geschut.
Voorgedragen door Brigadier H. Wood, D.S.O. Comd 147 Inf Bde.
Ik kan de ernst van de situatie die toen ontstond bevestigen. Het feit dat de aflossing aan de gang was om elementen van het verkenningsregiment vrij te maken voor actie elders, maakte een nauwkeurige controle van de situatie door Lt Col Sandars noodzakelijk en het was grotendeels aan zijn persoonlijke leiding gedurende de hele actie en onder zeer zwaar vuur van vijandelijk zelfrijdend geschut en infanterie te danken dat het terrein behouden bleef.
Maj Gen E.H. Barker Comd 49 Inf Div.
Getekend, Lt Gen B. Croker, Comd 1 Cdn Corps
Getekend, Lt. Gen G.G Simmonds, GOCinC First Cdn Army
Getekend Fd Mshl B.L. Montgomery, GinC 21st Army Group

Tweede DSO als gesp ontvangen
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Brigadier (Tijdelijk Brigade Generaal)
Eenheid:
CO, Tromso Zone, British Army
Toegekend op:
19 maart 1948
Haakon VII's frihetskors

Bronnen

Foto