TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Timpolas, Petrus Manoppo

Geboortedatum:
(Tulang Ketjil, Nederlands Indië)
Overlijdensdatum:
18 april 1942 (Sooke nabij Rerer/Noord Celebes, Nederlands Indië)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Menteng Pulo
Dienstnummer:
87575
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Gepensionneerd Marechaussee der Eerste Klasse
Toegekend op:
2 maart 1948
Voordracht:
"Heeft zich tijdens de oorlog met Japan in de maand April 1942, onderscheiden door bijzondere daden van moed en beleid.
Toen in Januari 1942, nadat de Japanners Manado waren geland, de strijd in de Minahassa was beëindigd, heeft TIMBOLAS, zijnde een reeds gepensioneerd militair, zich aanvankelijk in de bossen teruggetrokken, alwaar hij, na het vernemen van de gruwelijke wreedheden van de Japanners, besloot, zich nimmer over te geven, doch te trachten een bende te vormen, welke de Geallieerden bij een eventuele landing hulp zou bieden.
Op de 7e April 1942 overviel hij een auto met 4 Japanse officieren, waarvan er een sneuvelde, terwijl de 3 andere aan hun wonden overleden.
Hierop dreigden de Japanners alle omliggende negorijen plat te branden, indien TIMPOLAS niet zou worden uitgeleverd. Getracht werd, TIMPOLAS tot overgave te bewegen, hetgeen hij nochtans weigerde. Tijdens een daarop volgend gevecht werd hij dodelijk getroffen, waarna alle tot zijn groep behorende personen door de Japanners werden onthoofd; hiertoe behoorden ook zijn vrouw en 2 zijner zonen."

K.B. no. 35 van 20 maart 1948 (postuum).

Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto