TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brauw, de, Robert

Geboortedatum:
7 februari 1917 (Emmerich/Rijnprovincie, Duitsland)
Overlijdensdatum:
4 mei 1945 (Cap Arcona-Lübeckerbocht/Oostzee)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Jonkheer Robert de Brauw nam in 1938 deel aan het tennistoernooi van Wimbledon. Hij was ook reserve-eerste Luitenant bij de Landmacht,
In 1943 reisde Robert de Brauw via België, Frankrijk, Spanje en Portugal naar Engeland waar hij opgeleid werd tot agent van het Bureau Inlichtingen
In augustus 1944 werd hij gedropt boven Nederland en verzamelde informatie via verzetsgroepen in Leiden Den Haag die hij overseinde naar Engeland. Op 14 oktober 1944 werd hij bij een inval door de SD opgepakt en via het Oranjehotel en Kamp Amersfoort kwam hij in februari 1945 in Neuengamme terecht. Om de opmars van de Britten te ontlopen, werden de gevangenen van Neuenegamme - waaronder De Brauw - ingscheept op de passagieresschepen Cap Arcona, Thielbek, en de Deutschland. De Brauw kwam om het leven toen de Britse RAF de schepen tot zinken brachten omdat zij die schepen aanzagen voor troepentransport.

Tenniser

Robert de Brauw als tennisspeler (bron: Marion Drake-Mosk)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Reserve-wachtmeester
Toegekend op:
3 augustus 1944

Koninklijk Besluit 03-08-1944 No. 14.
871e Verlening.
Kruis van Verdienste (KV)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Res. 1e luitenant der artillerie
Toegekend op:
8 augustus 1949
Voordracht:
"Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedig en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden door, na op 8 augustus 1944 als organisator-parachutist, o.a. met een belangrijke opdracht van de Regering tot financiële steunverlening aan de verzetsbeweging, in bezet gebeid te zijn neergelaten, zich onder zeer moeilijke en gevaarvolle omstandigheden van zijn opdracht te kwijten.
Voorts door er voor zorg te dragen dat een grote hoeveelheid waardevolle inlichtingen, welke van belang waren voor de Nederlands Regering en de Geallieerde Oorlogvoering, op uiterst snelle wijze Engeland bereikten.
Tenslotte door, niettegenstaande hij was gewaarschuwd, dat de vijand hem op het spoor was gekomen, met wegcijfering van zijn persoonlijke veiligheid door te zetten en de verbinding, die op dat ogenblik bij uitstek van belang was, te handhaven, totdat hij op 14 October 1944 werd gevangengenomen, terwijl zijn verbinding aan het werk was, waarna hij uiteindelijk, via verschillende gevangenissen en concentratiekampen, op 4 mei 1945 te Neuengamme om het leven kwam."

K.B. no. 8 van 30 augustus 1948 (postuum)
748e Verlening.
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto