TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wunderink, Gerhard Christoffel

Geboortedatum:
25 januari 1897 (Arnhem, Nederland)
Overlijdensdatum:
12 september 1944 (Dieren, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Algemene Begraafplaats Moscowa Arnhem
Vak: 6. Rij: L. Graf: 203.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Res. kapitein
Eenheid:
x, Nederlands Verzet
Toegekend op:
5 mei 1953
"Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden onderscheiden door, na in begin 1941 als medewerker te zijn toegetreden tot een belangrijke verzetsgroep, welke mede militaire inlichtingen doorgaf, in bezet Nederland op te treden als commandant van een district en later als Commandant van een belangrijk gewest van deze verzetsgroep; daarbij door zijn doorzettingsvermogen er in te slagen de organisatie van dit gewest, welke door verschillende arrestaties veel had geleden, weer op peil te brengen en daarbij contacten met andere illegale organisaties te onderhouden.
Voorts door, toen hij wist, dat de vijand hem op het spoor was, hetgeen hem tot onderduiken dwong, zijn activiteit nochtans niet te verminderen en, ondanks de hem bedreigende gevaren, talloze contacten te onderhouden, totdat hij midden September 1944 werd gevangen genomen en kort daarna gefusilleerd."

Postuum toegekend (K.B. nr. 61)
Bronzen Kruis (BK)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Res. kapitein
Eenheid:
x, Nederlands Verzet
Aanbeveling:
Voor hun opmerkelijke diensten tijdens ondergrondse activiteiten in het kader van het georganiseerde burgerlijke en militaire verzet in Nederland gedurende de periode van bezetting van dat land door de Duitsers vanaf 7 december 1941 waaronder diverse gevallen van dergelijke waardevolle diensten die hebben geleid tot de bevrijding in mei 1945.


Met bronzen palm (Te Driebergen aan familie op 9 juni 1954 postuum toegekend)
Presidential Medal of Freedom

Bronnen

Foto