TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rivière, la, Theodor Willem

Geboortedatum:
17 februari 1910 (Dordrecht, Nederland)
Overlijdensdatum:
21 februari 1945 (Neuengamme/Hamburg, Duitsland)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen
Vak: D. Graf: 289.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Chef radio afd. KLM / Lid verzet
Op 6-9-1944 van Vught vervoerd naar Sachsenhausen
Op 16-10-1944 aangekomen in Neuengamme

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Voordracht:
"Heeft zich in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden onderscheiden en daarmee het belang van het Koninkrijk gediend door begin 1944 zich beschikbaar te stellen om ten behoeve van een radiodienst van een belangrijke verzetsgroep in NEDERLAND een groot aantal zend-ontvangtoestellen te bouwen om hiermede een radionet over geheel NEDERLAND te kunnen leggen zowel voor het geval dat de normale verbindingen niet langer bruikbaar zouden zijn als om tevens het radioverkeer met ENGELAND te kunnen onderhouden en onder het aanvaarden van grote risico's hiertoe zij uiterste krachten in te spannen.
In het bijzonder door, na er in te zijn geslaagd de benodigde hoeveelheid materiaal voor het bouwen van deze toestellen op gevaarvolle wijze uit 's vijands voorraad ter beschikking te krijgen, met de bouw te beginnen totdat hij half Juni 1944 bij een overval van de vijand op een geheime zendpost van de groep te DOORN, waar hij voor controle aanwezig was, door de vijand werd gearresteerd en naar DUITSLAND werd overgebracht, alwaar hij tenslotte in een concentratiekamp overleed."

Koninklijk Besluit no. 31 van 29 juni 1951
Kruis van Verdienste (KV)

Bronnen