TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Haeften, von, Werner

Geboortedatum:
9 oktober 1908 (Berlijn, Duitsland)
Overlijdensdatum:
20 juli 1944 (Berlijn, Duitsland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Werner Karl von Haeften (9 oktober 1908 in Berlijn – 21 juli 1944 in Berlijn-Tiergarten) was een Duitse jurist, reserveofficier en verzetsstrijder tegen het nationaalsocialisme.

Werner von Haeften werd als zoon van Agnes (geboren von Brauchitsch) en de officier van de president van het Rijksarchief Hans von Haeften geboren. Na het gymnasium studeerde hij Rechtsgeleerdheid in Berlijn en Parijs. Na zijn eerste staatsexamen in 1931 en het tweede staatsexamen in 1934 werd hij eerst assessor in de rechtsafdeling van de "Deutsche Rentenbank Kreditanstalt" in Berlijn. Hier werkte hij aan de agrarische schuldenregeling volgens het Hugenberg-Gesetz van 1933. In 1937 werd hij tot raadslid van de rechtenafdeling benoemd. In oktober 1938 wisselde hij naar de traditierijke Hamburger Privatbank M.M. Warburg & Co.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Oberleutnant der Reserve von Haeften als Infanteriezugführer aan het oostfront ingezet. Nadat hij in Rusland zwaar gewond raakte in de winter van 1942 diende hij als adjudant van Oberst Claus Schenk Graf von Stauffenberg in de generaalsstaf van de bevelhebbers van het vervangende legen in het Berlijnse Bendlerblock.

Hij was bij de planning de uitvoering van de aanslag op Adolf Hitler op 20 juli 1944 betrokken. Daarbij begeleidde hij Stauffenberg naar het Führerhoofdkwartier Wolfsschanze bei Rastenburg (vandaag Ketrzun) bij het dorp Görlitz (Gierłoż) in Oost-Pruissen (vandaag Polen). Aansluitend keerde hij met hem terug naar Berlijn om het geheime plan "Walküre" (Valkyrie) dat het nationaalsocialistische regime omver moest werpen, in te leiden. Op bevel van Generaloberst Friedrich Fromm, die zijn medeweten probeerde te verbergen, werd von Haeften samen met Friedrich Olbricht, Ludwig Beck, Albrecht Ritter Mertz von Quirnheim en Stauffenberg gearresteerd en ter dood veroordeeld. Toen de samenzweerders meteen daarop in het hof van het Bendlerblock werden neergeschoten en Stauffenberg aan de beurt was, wierp von Heaften zich voor de kogels die voor van Stauffenberg bedoeld waren.

Eerst werden de sterfelijke resten van de samenzweerders en met ordes en erenmedailles op het oude St-Matthäus-kerkhof in Berlijn-Schöneburg bijgezet. Op bevel van Heinrich Himmler werden de lijken een dag later door de SS opgegraven en in crematorium Wedding verbrand. Het as werd op Rieselfeldern uitgestrooid. Een gedenksteen als ere graf van de stad Berlijn bevindt zich op het oude St-Matthäus-kerkhof op veld A-S-41/42.

In het hof van Bendlerblock werd op het jubileum van de aanslag in 1963 een herinneringssteen met de namen van de daar neergeschoten officiers onthuld. Ook de naam van Werner von Haeften staat op dit monument.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Foto 1: Wikimedia Commons
  • -Bibliotheek van de Tweede Wereldoorlog, afl. De Aanslag op Hitler. Het komplot van 20 juli 1944, door: Roger Manvell (1995) - Eva Fiolet (vertaling)