TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dab, Jakob

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
No. 51 Commando, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
19 augustus 1941
Aanbeveling:
Voor Keren, Eritrea
Op 15 maart 1941 trok No.7 sectie over zeer moeilijk en open terrein naar een heuvelrug, het derde doel. Nadat ze 300 meter door een khor (een waterloop, vaak droog) waren gelopen kwam de sectie onder zwaar vuur van lichte mitrailleurs. Onder dekking van het vuur van de sectie infanterie en gebruikmakend van ieder beetje dekking dat de khor verschafte ging Raider Dab samen met 2 anderen verder tot binnen 150 meter van de basis van het doel. De oever van de khor was hier maar 30 cm. hoog.
Toen hem de vijandelijke posities werden aangewezen opende Raider Dab met minachting voor eigen veiligheid het vuur met geweergranaten. Vanwege de steenachtige bodem brak de kolf van zijn geweer bij het afvuren van de 4de granaat. Ondanks het zware vuur kroop hij naar het midden van de khor, weg van het beetje beschikbare dekking, koos een zandige ondergrond voor zijn geweer en bleef zeer doelmatig vuren terwijl hij op een geheel open plek lag en de vijand hem niet zag. Er werden bij de stelling ontploffingen waargenomen en het vuur werd aanzienlijk minder.
Op dat moment maakte de situatie op rechts een terugtocht noodzakelijk vanwege de aankomst van vijandelijke zware mitrailleurs. Voordat de terugtocht was voltooid werd echter gezien dat een vijandelijke lichte mitrailleur niet meer in actie was met doden er omheen. Vanwege het moeilijke terrein was het onmogelijk alle resultaten van het granaatvuur te zien.
Raider Dab verdient onmiddellijk een onderscheiding vanwege zijn kalmte onder vuur, zijn plichtsbesef, zijn minachting voor eigen veiligheid en het uitstekende voorbeeld dat hij voor zijn kameraden was.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto