TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kemp, Peter Mant MacIntyre

Geboortedatum:
19 augustus 1913 (Bombay, India)
Overlijdensdatum:
30 oktober 1993 (Londen, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
107025
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Kemp groeide op in Bombay waar zijn vader rechter was. Hij volgde zijn opleiding aan de Wellington School en ging vervolgens naar het Trinity College in Cambridge waar hij klassieke letteren en recht studeerde. Hij onderscheidde zich door zijn deelname aan de Spaanse Burgeroorlog en tijdens WO 2 als lid van de S.O.E. In die hoedanigheid kwam hij in actie in Europa, het Midden Oosten en zuidoost Azië.
Hij werd na de oorlog door tuberculose gedwongen ontslag te nemen uit de dienst. Hij werd vervolgens schrijver en verzekeringsagent.

19 januari 1940: 2nd Lieutenant General List
15 juli 1940: 2nd Lieutenant Intelligence Corps
? Captain (war subs)
? Temporary Major

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Albanian section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
20 december 1945
Aanbeveling:
Major Kemp werd in april 1940 voor een kleine clandestiene operatie naar Noorwegen gestuurd. De infiltratie zou moeten worden uitgevoerd met een duikboot maar op de uitreis werd de boot beschadigd door torpedo's van een U-boot en moest naar de haven terugkeren en de operatie werd afgelast. In juni 1940 werd hij voor een inlichtingenmissie naar Spanje en Portugal gestuurd waarvan hij in september 1940 terugkeerde nadat hij zijn werk tot voldoening had gedaan. In februari 1941 meldde hij zich vrijwilig voor een infiltratie in Spanje vanuit Gibraltar met als doel de verwachte Duitse opmars door Spanje om Gibraltar aan te vallen te verstoren. Hij keerde in augustus 1941 naar dit land terug en wachtte af tot hij in maart 1942 per parachute boven noord Spanje werd afgeworpen. Vanaf maart 1942 tot maart 1943 was hij toegevoegd aan de Small Scale Raiding Force (No. 62 Commando). Deze eenheid was opgericht om kleine overvallen te doen op Duitse installaties in Normandië, Bretagne en de Kanaaleilanden om tegelijkertijd informatie in te winnen en het moreel van de Duitse troepen te ondermijnen.
Major Kemp nam deel aan de aanval op Casquets waar het hele garnizoen van het zendstation gevangen werd genomen. Hij voerde ook het bevel over het detachement dat een aanval deed op de versterking op de Point de Plouzec in Bretagne waar een aantal Duitsers werd gedood zonder verliezen voor de aanvallers. Op 10 augustus 1943 sprong Major Kemp af boven Albanië als lid van een Geallieerde missie naar de partizanen. In die periode fungeerde hij als verbindingsofficier met de voorlopige partizanen regering. Hij stelde zich regelmatig bloot aan groot gevaar, in het bijzonder op 21 augustus toen hij in samenwerking met Albanese guerillas een grote colonne troepen aanviel en uitschakelde ondanks zwaar mitrailleurvuur van de vijand. Op 26 augustus toonde hij gedurende de dag grote moed bij vooruitgeschoven troepen van de First Partisan Brigade die hij aanmoedigde om hardnekkig weerstand te bieden aan de opmars van Italiaanse troepen die werden gesteund door middelzware artillerie, mortiervuur en vliegtuigen.
In september 1943 ten tijde van de Italiaanse ineenstorting kreeg hij opdracht helder verslag te doen van de politieke toestand in Tirana. Ondanks het feit dat deze officier geen Albanees spreekt arriveerde hij op 22 september in Tirana in burgerkleding en bleef 4 dagen in de stad. Op 25 september, toen hij het plaatselijke vliegveld verkende, werd hij door een Duitse patrouille tegengehouden en toonde grote vindingrijkheid bij het voorkomen van arrestatie. Hij keerde naar zijn hoofdkwartier terug en seinde waardevolle inlichtingen per radio naar zijn bevelvoerend officier. Gedurende de winter van 1943/1944 tot aan zijn evacuatie in maart 1944 toonde Major Kemp veel initiatief en persoonlijke moed en speelde een actieve rol tijdens de gevechten in het gebied rond Debra.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Toegekend op:
7 november 1946
Mentioned in Dispatches

Bronnen

Foto