TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bassett, Alan Huw

Dienstnummer:
4031985
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
1st Battalion, South Wales Borderers, 10th Indian Infantry Division, Indian Army
Toegekend op:
1 maart 1945
Aanbeveling:
Ten tijde van de wapenstilstand in Italië zat Bassett gevangen in Macerata (kamp 53).
Op 11 september 1943 verliet hij het kamp met ongeveer 60 gevangenen door de bewaker om te kopen om hen door te laten. Na 4 maanden in Massa Fermana voegde hij zich bij een groep patriotten en op 26 april 1944 kreeg hij de leiding over een kleine sectie die onder zijn bevel goed werk deed tegen de vijand. Op 16 mei 1944 leidde hij een expeditie naar Servigliano en nadat hij 350 burgergevangenen had vrijgelaten was hij verantwoordelijk voor de voeding van 122 van hen gedurende de volgende 6 weken. Toen op 24 juni 1944 Geallieerde troepen arriveerden kon hij buitgemaakte Duitse uitrusting en voedsel overdragen.
De volgende citaten uit rapporten van 2 andere krijgsgevangenen in Italië vormen het bewijs voor het goede werk gedaan door Bassett:
"Om eerlijk te zijn heb ik diep respect voor Sgt Bassett voor zijn getoonde moed en leiding die bij de groep groot vertrouwen hebben ingeboezemd".
"De Engelse sergeant Allen Bassett heeft zoals bekend goed werk gedaan voor de patriotten; hij gaf ook geld aan ex-gevangenen. Hij zat al voor de wapenstilstand in Kamp 53".
Mentioned in Dispatches

Bronnen

Foto