TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bassett-Wilson, Paul Francis

Geboortedatum:
22 april 1920
Overlijdensdatum:
2 april 1945 (Meer van Comacchio, Italie)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Ravenna
Vak: I. Rij: B. Graf: 12.
Dienstnummer:
165718
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bassett-Wilson, een voormalig leerling van Stowe School en student aan het Trinity College, had eerder bij No. 12 Commando gediend als Lieutenant en nam deel aan de overval op St. Nazaire. Hij was lid van de commando eenheid aan boord van ML 443 en werd naar Engeland afgevoerd. Captain Bassett-Wilson, MC sneuvelde tijdens operaties met No 9 Commando bij Lago Comacchio in Italië.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
No. 9 Commando, 2nd Special Service Brigade, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
20 juli 1944
Aanbeveling:
In de nacht van 3 op 4 maart 1944 leidde deze officier een verkenningspatrouille tot een kilometer achter de vijandelijke linies om Duitse posities te verkennen die met succes door een gevechtspatrouille zouden kunnen worden aangevallen. De volgende nacht leidde hij een aanvalspatrouille in een aanval op een Duits hoofdkwartier dat hij de nacht ervoor had verkend. Beide patrouilles werden onder zeer gevaarlijke omstandigheden uitgevoerd omdat het moest gebeuren in helder maanlicht, over volkomen vlak terrein dat binnen bereik van vijandelijke vaste mitrailleurposities lag en door gebied bezaaid met onze eigen en niet in kaart gebrachte vijandelijke mijnen. Ondanks al deze moeilijkheden leidde deze officier de gevechtspatrouille op zeer vastberaden en dappere manier naar het doel met als resultaat dat het hoofdkwartier zwaar beschadigd werd en in de laatste aanval een gevangene werd gemaakt. De gevangene was van grote waarde omdat nog niet eerder gevangenen uit dit gebied waren gemaakt. Tijdens de terugtocht over het open terrein werd de patrouille voortdurend door vijandelijke mitrailleurs beschoten waardoor enkele gewonden vielen. Lieutenant Bassett-Wilson verzekerde zich er echter van dat de gevangene naar onze linie werd gebracht en bleef tot het laatst achter tot alle gewonden naar onze linie waren afgevoerd.
Het succes van deze patrouilles kan worden toegeschreven aan de hoge leiderschapskwaliteiten van deze officier die tijdens een zeer gevaarlijke actie grote moed en vastberadenheid toonde.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto