TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Billingsley, Edward Baxter

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Emmons (DD-457), U.S. Navy
Uitgereikt voor:
Operatie Neptune
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Emmons (DD-457) in actie tegen vijandelijke troepen tijdens de amfibische aanval op Normandië in juni 1944 en het bombardement op vijandelijke verdedigingswerken in Cherbourg, Frankrijk op 25 juni 1944. Ervaren en dapper in de uitvoering van zijn plicht stuurde Commander Billingsley zijn schip onder zwaar vijandelijk vuur door met mijnen bezaaide wateren en onder nauwkeurig geleid vuur van vijandelijke kustbatterijen om de hem toegewezen taken uit te voeren, bovendien beschermde hij zware schepen tegen vijandelijke oppervlakte eenheden en duikboten.
Met zijn professionele vaardigheid, moed en plichtsbesef droeg hij aanzienlijk bij aan het succes van onze troepen tijens deze vitale fase van de oorlog in Europa en hield daarmee de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Emmons (DD-457), U.S. Navy
Uitgereikt voor:
Operatie Dragoon
Bronze Star  Medal (BSM)
Wegens waardevolle prestaties als bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Rodman (DD-456) voorafgaand aan en tijdens de amfibische landingen in zuid Frankrijk in augustus 1944. Commander Billingsley, een ervaren en efficiënt leider toonde vaardigheid en vindingrijkheid bij het leiden van de grondige training van zijn bemanning en het op maximale paraatheid brengen van zijn schip in voorbereiding op de aanval. Voorafgaand aan de eerste landingen stuurde hij de Emmons door gevaarlijke en nauwe wateren dicht bij bekende vijandelijke mijnenvelden en ruim binnen bereik van vijandelijke kustbatterijen en bestookte met geconcentreerd en nauwkeurig vuur alle vijandelijke versterkingen in het gebied en bracht ze tot zwijgen voordat er effectief tegenvuur kon worden gegeven. Commander Billingsley was grotendeels verantwoordelijk voor de bombardementen van de Emmons, voorafgaand aan de aanval en droeg daarmee aanzienlijk bij aan de snelle vestiging van Geallieerde bruggenhoofden en aan het succes van de invasie. Zijn plichtsbesef paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine. Commander Billingsley is gerechtigd tot het dragen van de Combat V.

Combat "V" device

Bronnen